Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
China stookt minder steenkool

Wereldwijde uitstoot CO2 nauwelijks toegenomen laatste 3 jaar

De wereldwijde CO2-uitstoot neemt al drie jaar op rij nauwelijks meer toe, terwijl de wereldeconomie in dezelfde periode wel met ruim 3 procent groeide. Dat blijkt uit het Global Carbon Budget 2016, het jaarlijkse rapport van de Global Carbon-projectgroep. In 2017 was de toename nog 0,7 procent, in 2015 groeide de uitstoot niet en voor 2016 wordt gerekend op een toename van de emissie met 0,2 procent. Tussen 2004 en 2013 bedroeg de toename in de uitstoot jaarlijks nog gemiddeld 2,4 procent. Het rapport van het Global Carbon Project is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Earth System Science Data.



Het feit dat de emissie niet meer toeneemt is vooral een gevolg van ontwikkelingen in China. Daar wordt minder steenkool verstookt. China is verantwoordelijk voor 29 procent van alle CO2-emissie in de wereld. Het land wist de uitstoot in 2015 met 0,7 procent te verminderen en voor dit jaar is een reductie met 0,5 procent voorzien. De Verenigde Staten stoot circa 15 procent van alle CO2 in de wereld uit. Daar nam de emissie vorig jaar met 2,6 procent af en wordt voor 2016 gerekend op een daling met 1,7 procent. De Europese Unie draagt voor 10 procent bij aan de emissie. Daar was sprake van een daling van de uitstoot, maar nam de emissie in 2015 met 1,4 procent toe. In India nam de uitstoot vorig jaar met 5,2 procent toe. Dat land bepaalt 6,3 procent van alle CO2-uitstoot in de wereld.

Bron: Global Carbon Project / AgriHolland
Publicatiedatum: