Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jolanda Groot (Ecuador's Finest Taste) importeert chocolade:

"Cacao uit Ecuador is de Mercedes onder de chocolade"

Tholen – Een mooie roos met een stuk chocolade, wie zwicht daar nu niet voor? Het Ecuadoriaanse 'Hoja Verde' – Spaans voor groen blad – kan daarover meepraten. Het bedrijf, dat sinds 1997 kwalitatief hoogwaardige rozen uit de hoogvlaktes rondom de evenaar exporteert, wilde dit product middels cross-marketing aan chocolade koppelen, een ander belangrijk exportproduct voor Ecuador. De combinatie leent zich goed voor de feestdagen. De Amerikaanse douane stak hier echter een stokje voor; verse rozen en chocolade mochten niet samen worden ingevoerd.



Cacao uit Ecuador is verfijnd

Hoja Verde had inmiddels de smaak van chocolade te pakken en heeft toen een apart bedrijf opgezet: Hoja Verde Chocolate. Omdat Ed en Jolanda Groot al sinds 1998 de Hoja Verde rozen uit Ecuador importeren, werd aan hen gevraagd of ze daar ook Hoja Verde chocolade aan toe wilden voegen. Na een bezoek aan de cacaoplantages en de chocoladefabriek in Ecuador ontdekte Jolanda het bijzondere verhaal achter deze chocolade en zijn smaak met vele aroma's. "Daar kan een standaardreep in de supermarkt niet aan tippen. De cacao uit Ecuador is vele malen verfijnder dan de bulkcacao die nu ruim 90 procent van de wereldhandel uitmaakt", vertelt Jolanda. Zo geschiedde dat Ed en Jolanda van het bedrijf Ecuador's Fine Taste zich in 2011 zich ook op de import van Hoja Verde chocolade gingen toeleggen.

 

Oorsprong cacao ligt in Ecuador

Lange tijd werd gedacht dat de oorsprong van cacao in Mexico lag, maar uit recente opgravingen is gebleken dat die eer Ecuador toekomt. Nog geen twee jaar geleden ontdekten onderzoekers dat cacao uit het zuiden van Ecuador komt. Tijdens de Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika verspreidde de toenmalige wereldmacht cacao vervolgens naar alle uithoeken van de wereld.



Ivoorkust en Ghana telen bulkcacao

De uitzonderlijke klimatologische omstandigheden geven Ecuador een gunstige uitgangspositie voor de productie van cacao. Het bruine goud gedijt het beste in een bandbreedte rondom de evenaar, waar het land niet geheel toevallig zijn naam aan heeft ontleend. "Het gros van de cacaoproductie komt echter voor rekening van de Forastero cacaoboon, die van origine uit het Braziliaanse regenwoud komt en nu veelvuldig in Ivoorkust en Ghana wordt geteeld. Dat ras groeit weliswaar makkelijker, vanwege de betere resistentie tegen ziektes, maar heeft een vlakkere smaak. De meeste repen uit de supermarkt worden van deze bulkcacao gemaakt. Het zijn blends van mindere kwaliteit, die een lange weg hebben afgelegd en in opslagplaatsen wachten op verdere verwerking. Daarbij daalt de kwaliteit zienderogen. Chocoladefabrikanten moeten daardoor vaak naar andere middelen grijpen om de inferieure kwaliteit te verbloemen", licht Jolanda toe.



Chocoladeverwerking op de evenaar

Het is díe cacao die de basis vormt voor de chocolade van Hoja Verde, die Ecuador's Fine Taste op de Nederlandse markt heeft geïntroduceerd. De cacao wordt verbouwd in Esmeraldas, de meest noordelijke provincie van Ecuador. Het vervaardigen van de repen vindt plaats in een andere regio in Ecuador, nabij de rozenstreek Cayambe. Bijzonder is dat de chocoladefabriek van Hoja Verde op de evenaar ligt.



Toegevoegde waarde blijft lokaal

"De toegevoegde waarde van het product en de daaruit voortkomende werkgelegenheid komt geheel ten goede aan de lokale bevolking. Dat is hoogst uitzonderlijk; veel van de verwerkende bedrijven bevinden zich namelijk in de landen waar chocolade het meest geconsumeerd worden", aldus Jolanda. "Dankzij de korte lijnen blijft de kwaliteit van de chocolade gewaarborgd. Zo won Hoja Verde al verschillende prijzen in Londen en New Jersey en werd de reep op basis van 66% cacao bekroond tot de beste van Ecuador in 2015", besluit ze.

Ecuador's Finest Taste biedt de chocolade aan in een zestal verschillende percentages en nog twee varianten met quinoa en chiazaden. Ook zijn er chocokoffieboontjes en –quinoaballetjes verkrijgbaar en een sixpack cadeauverpakking.



Op 11 en 12 november staat Ecuador's Fine Taste op culinair lifestyle event De Tasty in Utrecht. Liefhebbers kunnen daar terecht voor een proeverij met diverse soorten chocolade.


Voor meer informatie:
Jolanda Groot
Ecuador's Fine Taste
M: 06-13576301
jolandagroot@ecuadorsfinetaste.com
www.ecuadorsfinetaste.nl