Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verhoeckx Paddenstoelen teelt biologisch en conventioneel

"De Nederlandse champignonteelt en handel zal nooit verdwijnen"

Tholen - Bij Verhoeckx Paddenstoelen is er weer een drukke periode van het jaar aangebroken. Bij de in hardfruit en champignons gespecialiseerde groothandel uit Kerkdriel zit de nieuwe appelen- en perenoogst weer in de koeling en maakt men zich op voor een druk herfstseizoen voor de champignons.



"Mijn vader was fruit- en champignonteler. Toen mijn oom zijn champignonhandel stopte en mijn vader deze overnam, gaven mijn broers aan dat ze liever champignonkweker wilden worden, wat toen nog een lucratieve business was. Ik zag de handel wel zitten en ben zo op mijn achttiende de handel ingerold. In eerste instantie deed mijn vader het fruit en ik de champignons. Op mijn 25e heb ik de helft van de aandelen gekocht en tien jaar later ook de andere helft", vertelt Paul Verhoeckx.



"Ik kom nog uit de tijd dat er meer dan 800 Nederlandse champignontelers waren. Inmiddels zijn er nog 100 over, maar is het volume hetzelfde gebleven. Onder druk van de Poolse champignons is er een forse consolidatieslag geweest, maar ik verwacht dat we nu het ergste wel gehad hebben. In mijn jeugd wilde elke boerenzoon wel champignons telen, maar dat was nog in de tijd dat men de champignons het witte goud noemde. Nu ken ik geen telers meer van wie de zoon klaarstaat om het bedrijf op te volgen. Anderzijds geloof ik niet dat de Nederlandse champignonteelt en handel zal verdwijnen. Dit jaar bijvoorbeeld is de champignonmarkt redelijk stabiel en is deze zomer een echte prijsdip uitgebleven", vertelt Paul.



Vandaag de dag verhandelt Verhoeckx Paddenstoelen ongeveer 100 ton champignons per week. In de ruim 50 jaar van haar bestaan is het bedrijf uitgegroeid tot een gerenommeerde groothandel met klandizie bij supermarkten in binnen – en buitenland, horeca en handelspartners. Paul ziet het aandeel speciale paddenstoelen de komende jaren wel verder toenemen. "Alle soorten bieden we ook biologisch aan. Vrijwel alle soorten zijn gesneden als ongesneden verkrijgbaar en we voeren ook tal van mixverpakkingen."




Noorwegen grootste exportbestemming
Verhoeckx betrekt de champignons bij de telers uit de omtrek. "Vaak komen de witte champignons van de grotere telers en de portabella's, shiitakes en oesterzwammen van de kleinere, gespecialiseerde telers vandaan. Het gros van zijn paddenstoelen zet Paul af op de binnenlandse markt. Daarnaast is Noorwegen al dertig jaar zijn grootste exportbestemming. Voor het binnenlandse transport heeft hij zijn eigen geconditioneerde vrachtwagens, waarmee de dagelijks vers geplukte champignons bij de teler worden opgehaald en de Nederlandse klanten worden voorzien.



Hij ziet de toekomst van zijn bedrijf met vertrouwen tegemoet. "We hebben met champignons een prachtig product waar veel mensen de vele toepassingsmogelijkheden nog niet van kennen. Maar met 20 mensen en een totale bedrijfsvloeroppervlakte van 7.000 m2 hebben we ook de capaciteit om flinke volumes te verwerken. Dus een klantje erbij is altijd welkom, hoor!"


Voor meer informatie:
Verhoeckx & Zn.
Hoorzik 25
5331 KJ Kerkdriel
Tel. +31 (0)418 63 14 93
Fax +31 (0)418 63 33 85
info@verhoeckxenzn.nl
www.verhoeckxenzn.nl