Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Michiel Wagener, Triodos

Hoe je biologisch boeren stimuleert

Steeds meer consumenten kiezen in de winkel voor biologisch of biologisch-dynamisch. Dat is natuurlijk heel mooi, maar het productaanbod blijft achter bij de vraag. Veel moet worden geïmporteerd, want er zijn in Nederland simpelweg te weinig boeren en andere voedselproducenten die de overstap maken naar biologische of biologisch-dynamische landbouw.



Waar de Nederlandse consument de afgelopen vijf jaar zo'n 50 procent meer biologisch kocht, groeide het oppervlak aan biologische landbouwgrond nauwelijks. Dat bleek eerder dit jaar nog maar eens uit cijfers van Skal, de instelling die toezicht houdt op biologische voedselproducenten. Het aantal omschakelende boeren neemt weliswaar toe, alleen niet zo snel als de vraag in de winkel.

Gemotiveerde omschakelaars

Het wordt dus tijd om iets te doen aan het te kleine biologische aanbod. Met alleen het verder ontwikkelen en verbeteren van de reeds bestaande biologische of biodynamische landbouw komen we er echter niet. Dat is verdieping, geen verbreding. Het is noodzakelijk om ook in gesprek te gaan met gangbare landbouwondernemers die gemotiveerd zijn om over te stappen naar biologisch.

Gemotiveerde omschakelaars moeten gesteund worden waar dat maar kan, ook financieel in de vorm van bijvoorbeeld een bancaire lening. Want de mogelijkheden voor het verder verbreden van de biologische beweging in de samenleving zijn enorm. Dat gesprek mag wat ons betreft overigens natuurlijk niet vrijblijvend zijn, waarover zo meteen meer.

Volhoubaar

Voor een schone en duurzame toekomst moeten we onze handen als het ware nog wat verder uit de mouwen steken. Biologische ondernemers en bewuste consumenten maken deel uit van een maatschappelijke voorhoede. Zij wijzen de weg naar een gezonde en levende voedingssector. Een sector die, zoals men in Zuid-Afrika zegt, ook op lange termijn 'volhoubaar' is, omdat hij rekening houdt met de draagkracht van de aarde.

Wie de weg wil wijzen, moet inspireren en – vooral – in staat zijn om ook anderen mee te nemen. Inspireren en motiveren doen biologische voedselproducenten elke dag. Gewoon door hun werk te doen en te laten zien dat het anders kan. De vraag is echter of ook de sector zelf niet nog veel actiever de verbinding moet leggen met geïnteresseerde overstappers. Ik denk van wel.

Intensieve dialoog

Ook partijen rondom de biologische sector zijn aan zet. Waaronder Triodos Bank. Wij werken al bijna veertig jaar samen met duurzame landbouwondernemers, investeren in hun bedrijven en verstrekken leningen. Heel lang hebben we ons daarbij volledig geconcentreerd op erkende biologische of biologisch-dynamische ondernemers. Maar dat is zoals gezegd niet langer genoeg.

Daarom verbinden we ons ook met ondernemers in de gangbare landbouw die werkelijk gemotiveerd zijn om over te stappen naar biologisch. Een financiering aan hen verstrekken we bepaald niet lichtvaardig. We gaan een intensieve dialoog aan over hun beweegredenen en spreken in een kredietovereenkomst onder andere zelfs een duidelijke periode af waarbinnen ze Skal-gecertificeerd moeten zijn.

Stimulerende wetgeving

Naast het financieren van overstappers, leveren we een bijdrage aan het publieke en politieke debat over de toekomst van onze voedselvoorziening. Zo pleiten we samen met anderen in Den Haag voor wetgeving die omschakelen naar biologische landbouw moet stimuleren. Want ook de politiek kan niet om het verbreden van de duurzame beweging in de samenleving heen.

En hoe zit het met de consument, mensen zoals u en ik? Ik denk dat ook iedereen die biologisch koopt een geweldig motiverende functie kan hebben. Al was het alleen maar door vragen te stellen. Bijvoorbeeld aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Die serveren maar al te vaak niet-biologische maaltijden aan hun bewoners en patiënten. Stappen ook zij over op biologisch, dan leidt dat op korte termijn weliswaar tot een nóg sneller stijgende vraag. Maar op lange termijn zal het de beweging naar een duurzame toekomst alleen maar verder versterken.

Voor meer informatie: www.dekleurvangeld.nl
Publicatiedatum: