Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huidige ontwikkelingen gebruik zonne-energie

'Slechts 5% van opgewekte energie in NL nu duurzaam'

Het aantal zonnepanelen dat in Nederland wordt geplaatst neemt toe. Zo waren er eind 2015 maar liefst vier keer zoveel woningen met zonnepanelen als vijf jaar daarvoor. Dit klinkt best indrukwekkend. Toch komt nu slechts 5 procent van de in Nederland opgewekte energie uit een duurzame bron. De Rijksoverheid heeft echter als doelstelling dit percentage in 2020 te verhogen tot 14 procent. In 2023 zou dit wederom 3 procent hoger moeten zijn. Aangezien zonnepanelen hier een grote rol in spelen, zal de groei zich dus nog flink moeten doorzetten om deze doelstelling te halen.

De ontwikkeling in het buitenland

De ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk op dit gebied gaan ook de goede kant op. In de afgelopen zes maanden, van april tot en met september, hebben zonnepanelen namelijk meer elektriciteit opgewekt dan de kolencentrales. De panelen waren goed voor maar liefst 6.964 Gigawatt tegenover 6.342 Gigawatt van de kolencentrales. Deze trend zal zich de komende maanden zeer waarschijnlijk echter niet voortzetten. In de winter zijn nu eenmaal minder zonuren, terwijl daar een grotere energiebehoefte voor licht en verwarming tegenover staat. Ondanks deze cijfers voorzien ook hier de zonnepanelen 'slechts' in 5,2 procent van de behoefte aan elektriciteit (kolencentrales 4,7 procent). Een groot deel van de energie wordt nog opgewekt in gascentrales, dit groeide van 30 naar 45 procent. Ook komt nog een deel van windenergie af; in april kwam meer energie uit wind dan uit kolen. In Schotland voorzag wind een korte periode in augustus zelfs in de volledige energiebehoefte. Bovendien is in Schotland de laatste kolencentrale in maart al gesloten. Ook in steden als New York wordt er hard gewerkt om de zonne-energie beter te kunnen benutten. De schaduw die op vele daken valt vanwege de omliggende hoge gebouwen zorgt er echter voor dat dit een flinke uitdaging is. De panelen zijn daarom nog het populairst in wijken als Staten Island, waar nog veel traditionele gezinswoningen staan.

Andere ontwikkelingen

Noemenswaardig is de deal die SolarCity en Tesla hebben opgesteld. Het doel van deze samenwerking is de ontwikkeling van fotovoltaïsch materiaal dat in de vorm van een dak gemaakt wordt. We hebben het dan dus niet over panelen op of in een dak, maar het dak zelf dat de energie opwekt. Dit zou esthetisch een stuk aantrekkelijker kunnen zijn, maar mogelijk ook voordeliger. Het is echter nog gissen hoe het er exact uit komt te zien. Meer zou echter duidelijk moeten worden op 28 oktober, zoals Elon Musk op Twitter liet weten. Zoals in de tweet te lezen is, wordt het een combinatie met de Powerwall batterij. Deze is, ondanks de aanvankelijke grote belangstelling, tot op heden nog geen groot succes in Nederland en België, want Eneco bracht naar buiten dat er pas 30 respectievelijk 50 van zijn verkocht dit jaar. Het is dus afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Voor meer informatie:
www.zonnepanelengids.com
Publicatiedatum: