Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw: ambachtelijk meel van Windkorenmolen De Vlijt

De herfst is van start en veel Nederlanders zitten wekelijks voor de buis gekluisterd voor het tv-programma Heel Holland Bakt. Voor de thuisbakker introduceert Udea een vijftal ambachtelijke melen van de Nederlandse windkorenmolen De Vlijt. De Vlijt is gebouwd in 1879 en is een van de meest productieve beroepsmatig bemalen windkorenmolens van Nederland. De molen is nog dagelijks in bedrijf ter vervaardiging van biologische meelproducten.

Lokaal

De Vlijt werkt waar mogelijk met 100 procent Nederlandse granen (dat is het geval bij tarwe, spelt en rogge). Een intensieve samenwerking tussen boer, molenaar en bakker geeft duidelijkheid over de herkomst van de grondstoffen en bevordert de transparantie in de keten. De Vlijt is ervan overtuigd dat het mogelijk is om verschillende biologische granen in Nederland met een goede bakkwaliteit te telen. Het vraagt wel een goede afstemming van ras en teeltechnieken op grondsoort en klimaat. André Jurrius van Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen teelt de tarwe en spelt voor De Vlijt en bereikt inmiddels heel goede resultaten. De rogge wordt geteeld op de Wageningse Eng en de biologische gerst en haver komen uit Groningen.

Volkorenmeel 100%

In de molen wordt het graan tussen stenen gemalen, waarbij alle onderdelen van de korrel behouden blijven; kiem, zemelen, gries en bloem. Het resultaat is een complete volkorenmeel. Zowel het proces als de samenstelling geeft het molenmeel een karakteristieke smaak. In een fabriek wordt gewerkt met walsen, waarbij in het proces de verschillende fracties van het meel meteen gescheiden worden. Het eindproduct is een witte bloem, waarbij voor volkoren meel alleen de zemelen weer toegevoegd worden. Dit is dus een wezenlijk ander proces. Door hier de kiem niet terug te zetten wordt het meel langer houdbaar. De Vlijt maalt een groot deel van haar grondstoffen op windkracht, hiertoe is de molen bijna dagelijks ook daadwerkelijk in bedrijf. Een deel van het volkorenmeel wordt bij De Vlijt gezeefd voor de productie van gebuild- of lemairemeel en bloem. De bloem wordt weer gebruikt bij de samenstelling van onder andere de biologische bakmixen.

Vijf ambachtelijke melen

De ambachtelijke melen van Udea zijn verkrijgbaar bij EkoPlaza.
- Volkoren speltmeel: als basismeel te gebruiken voor diverse toepassingen. Geeft een fijn en stevig volkoren speltbrood, maar is minder geschikt voor de broodbakmachine.
- Volkoren tarwemeel: als basismeel te gebruiken voor diverse toepassingen. Geeft een fijn en stevig volkoren tarwebrood, maar is minder geschikt voor de broodbakmachine.
- Viergranenmeel: geeft een stevig en smaakvol brood met vlokken.
- Patentbloem: kan als basis voor veel producten worden gebruikt, waaronder brood, cake, koek, sauzen, etcetera.
- Woudkorenbroodmix: een donkere meergranenbrood met zaden en vlokken en geschikt voor de broodbakmachine.



Voor meer informatie:
www.udea.nl
www.ekoplaza.nl
Publicatiedatum: