Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe duurzaamheidsnormen voor cacaosector in de pijplijn

Net als in de afgelopen jaren is de vraag naar cacao en chocolade gestegen. Zo neemt de noodzaak toe om de uitdagingen waar cacaoboeren voor staan aan te pakken, zodat hun levensonderhoud en dat van hun families verbeterd wordt. Er is een nieuwe serie normen in ontwikkeling die gericht is op het ondersteunen van boeren om cacao duurzamer te produceren. Deze serie normen heeft net een cruciale fase bereikt in haar ontwikkeling.

Er zijn ongeveer 14 miljoen cacaoboeren en arbeiders over de hele wereld, voornamelijk ten dienste van de wensen van de consument in de ontwikkelde landen. Alle boeren wonen in landen rond de evenaar, meestal op kleinschalige boerderijen. Cacaoproductie is arbeidsintensief maar levert vaak lage opbrengsten, waardoor het een uitdaging is voor boeren om economisch rendabel te zijn.

Duurzame en traceerbare cacaobonen

De ISO 34101-serie 'Duurzame en traceerbare cacaobonen' beschrijft onder andere de eisen voor een managementsysteem voor de teelt van cacaobonen, waardoor de productie duurzamer wordt. Het bevat een dynamisch 'farm development plan' met een stapsgewijze aanpak en eisen voor economische, sociale en milieu aspecten. Iedereen die geïnteresseerd is, kan nu feedback geven op de conceptversies van de eerste drie delen van de ISO 34101-serie die vóór de definitieve publicatie in 2017 zullen worden overwogen.

De serie is ontworpen om te worden gebruikt door alle partijen in de cacaoketen; met als doel goede landbouwpraktijken te implementeren, het milieu te beschermen en het verbeteren van de sociale omstandigheden en levensonderhoud van de boeren. Dit alles kan de cacaoproductie aantrekkelijker maken voor jongeren, wat zeer van belang is, omdat de gemiddelde leeftijd van boeren snel stijgt in de grootste cacaoproducerende regio's.

Aanleveren commentaar

De conceptversies van de eerste drie delen van de ISO 34101-serie kunnen hier kosteloos worden ingezien. Via deze website kan men ook commentaren indienen tot 1 november 2016. Daarna gaat de NEN-normcommissie 'Cacao' aan de slag met de beoordeling van de ingediende commentaren en zal overleggen welke commentaren doorgezet worden naar CEN en ISO voor dit onderwerp namens Nederland.

Voor meer informatie:
Laura Mout
laura.mout@nen.nl
www.nen.nl
Publicatiedatum: