Er zijn ongeveer 14 miljoen cacaoboeren en arbeiders over de hele wereld, voornamelijk ten dienste van de wensen van de consument in de ontwikkelde landen. Alle boeren wonen in landen rond de evenaar, meestal op kleinschalige boerderijen. Cacaoproductie is arbeidsintensief maar levert vaak lage opbrengsten, waardoor het een uitdaging is voor boeren om economisch rendabel te zijn.
Duurzame en traceerbare cacaobonen
De ISO 34101-serie 'Duurzame en traceerbare cacaobonen' beschrijft onder andere de eisen voor een managementsysteem voor de teelt van cacaobonen, waardoor de productie duurzamer wordt. Het bevat een dynamisch 'farm development plan' met een stapsgewijze aanpak en eisen voor economische, sociale en milieu aspecten. Iedereen die geïnteresseerd is, kan nu feedback geven op de conceptversies van de eerste drie delen van de ISO 34101-serie die vóór de definitieve publicatie in 2017 zullen worden overwogen.De serie is ontworpen om te worden gebruikt door alle partijen in de cacaoketen; met als doel goede landbouwpraktijken te implementeren, het milieu te beschermen en het verbeteren van de sociale omstandigheden en levensonderhoud van de boeren. Dit alles kan de cacaoproductie aantrekkelijker maken voor jongeren, wat zeer van belang is, omdat de gemiddelde leeftijd van boeren snel stijgt in de grootste cacaoproducerende regio's.
Aanleveren commentaar
De conceptversies van de eerste drie delen van de ISO 34101-serie kunnen hier kosteloos worden ingezien. Via deze website kan men ook commentaren indienen tot 1 november 2016. Daarna gaat de NEN-normcommissie 'Cacao' aan de slag met de beoordeling van de ingediende commentaren en zal overleggen welke commentaren doorgezet worden naar CEN en ISO voor dit onderwerp namens Nederland.Voor meer informatie:
Laura Mout
laura.mout@nen.nl
www.nen.nl