Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demeter Monitor over biodynamische landbouw en voeding 2015-2016:

Meer Demeter boeren en tuinders, areaal flink toegenomen

Vanaf 2012 groeit het oppervlak dat wordt bewerkt door biodynamische boeren en tuinders gestaag. Het areaal nam toe van 4.962 hectare in 2012 tot 6.289 hectare eind 2015; het aantal boeren steeg in diezelfde periode van 119 naar 132. Het Demeter areaal groeit percentueel iets sneller dan het totale biologische areaal. Nu valt 10,6 procent van het biologisch areaal onder Demeter licentie. Deze groei is uniek als je het vergelijkt met de sterk teruglopende aantallen boeren en tuinders in de totale landbouwsector.



Boeren die werken volgens de biodynamische principes gaan verder dan de wettelijke normen voor biologisch in Europa. De Demeter normen en richtlijnen vormen een aanvulling hierop: ze gaan uit van de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de meest vergaande normen voor grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Biodynamische boerderijen zijn gemiddeld 48 hectare groot. Dat is groter dan het gemiddelde biologische bedrijf (36 hectare) en het gemiddelde gangbare bedrijf (28 hectare in 2014).

Nederland is qua areaal opgeklommen naar de vierde plaats wereldwijd. Duitsland is met meer dan 72.000 hectare onder Demeter licentie koploper, op grote afstand gevolgd door Italië, Frankrijk en Nederland.

Demeter producten worden vooral bij de biologische speciaalzaken verkocht. Ook hier is de afgelopen jaren sprake van groei, maar er bestaan geen exacte cijfers over consumentenomzet in Demeter producten in Nederland. Het aantal Demeter-licentiehouders in handel en verwerking nam de afgelopen vijf jaar met 25 procent toe tot 95 begin 2016. Opvallend is verder de aanhoudende groei in de opleidingen voor biodynamische landbouw en landbouw en zorg.

Missie Demeter Internationaal legt nadruk op ‘LandbouwCultuur’

Demeter Internationaal heeft dit jaar een nieuwe missie geformuleerd, waarin het woord 'LandbouwCultuur' centraal staat. Voor Demeter Nederland is dit een aansporing om – naast het borgen van de kwaliteit van het keurmerk – te werken aan een landbouw die ook sociaal en economisch gezond is; een landbouw die producten en diensten levert waar de samenleving behoefte aan heeft.

In de Demeter Monitor is daarom veel aandacht voor vernieuwende bedrijven die een nieuwe landbouwcultuur vormgeven. Zo voert Annette Harberink van boerderij Keizersrande in Diepenveen als eerste boer waterbeheer uit langs de uiterwaarden van de IJssel in opdracht van Rijkswaterstaat. Een ander voorbeeld is Taco Blom met het eerste permacultuurbedrijf met Demeter keurmerk. Taco: "De natuur heeft een sterk systeem ontwikkeld. In de permacultuur proberen we dat systeem te imiteren, maar dan wel met eetbare planten." Beiden zijn sterk betrokken bij de vermaatschappelijking van hun bedrijf vanuit sociaal, ecologisch en cultureel perspectief.

Op 5 oktober houdt Stichting Demeter, samen met de BD-Vereniging en de landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging, haar jaarlijks congres, dit jaar op biodynamische boerderij Zonnehoeve in Zeewolde met als thema: 'Naar een toekomstbestendige landbouwCULTUUR' met onder andere schrijver Frank Westerman. Hier wordt ook verder toelichting op de cijfers gegeven.

Voor de complete Demeter monitor voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk 2015-2016 staat hier.

Voor meer informatie: www.stichtingdemeter.nl
Publicatiedatum: