Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mijlpaal gevierd met melkveehouderij Marinus

Skal verwelkomt 4000e biologische bedrijf

Vandaag (vrijdag 23 september) heeft Skal Biocontrole een bio-certificaat uitgereikt aan het 4000e biologische bedrijf van Nederland: melkveehouderij Marinus uit Twijzel, Friesland.

Margreet van Brakel, directeur van Skal: "De Nederlandse biologische sector groeit flink door. Begin dit jaar hadden we bijna 3800 gecertificeerde bedrijven, nu dus al de mijlpaal van 4000. Een goede reden om deze melkveehouder in de bloemetjes te zetten."


Margreet van Brakel overhandigt het Skal-certificaat.

In 2016 zijn er flink meer overstappers naar de biologische landbouw dan in 2015. Margreet: "We verwachten dat er dit jaar ruim 200 landbouwbedrijven de stap naar biologisch zullen zetten. Die nieuwe bedrijven moeten eerst de grond omschakelen, dus de groei in het aantal gecertificeerde landbouwbedrijven zullen we pas in 2017 en 2018 gaan zien." Gecertificeerde landbouwbedrijven mogen hun producten als biologisch verkopen.

Melkveehouder Marinus mag vanaf oktober zijn melk biologisch afzetten. Het bedrijf met bijna 74 hectares grond is in april 2015 in omschakeling gegaan. Zo rond de afschaffing van de melkquotering stond de boer voor de afweging: ga ik voor maximaal melken of doe ik het op een andere, duurzame manier. Marinus koos voor het laatste, waarbij hij natuurlijk naast de ecologische duurzaamheid ook keek naar de economische kant. Dat moet in balans zijn, vindt hij. Marinus: "Ik ben ontzettend blij dat ik nu het bio-certificaat heb en zie ernaar uit mijn eerste biologische melk af te kunnen zetten. Erg onverwachts dat ik het 4000e biologische bedrijf in Nederland ben!"


De familie Marinus: Johannes en Getje met zoontje Gerrit.

Margreet: "We voorzien dat er ook in 2017 weer veel landbouwbedrijven gaan omschakelen naar biologisch. Na een aantal jaar waarin de groei vooral in de handel en verwerking zat, is het goed om te zien dat de primaire sector nu ook weer groeit."

Sectororganisatie Bionext is trots op de groei in het aantal bedrijven. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: "Na jarenlange groei van de handel- en verwerking in bio, is het verheugend dat de groei nu weer bij aan de landbouwkant plaatsvindt. Zonder boeren geen biologische producten, daar wordt het grootste verschil gemaakt. We lopen in Nederland met 3,1% aandeel fors achter bij de bio arealen in landen als Duitsland en Denemarken. Het wordt tijd voor een inhaalslag."

Over biologische melkveehouderij

In de biologische melkveehouderij moeten alle koeien altijd vrije toegang hebben tot weidegrond, als de weers-, bodem en gezondheidsomstandigheden dat toelaten.

Maar biologische melkveehouderij is meer dan alleen maar weidegang. De biologische koeien hebben onder andere minimaal 6 vierkante meter aan stalruimte, het voer is van biologische afkomst en er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica.



Over Skal Biocontrole

Skal Biocontrole is de toezichthouder op de Nederlandse biologische sector. Biologisch is een wettelijk beschermde term. De biologische wetgeving is gericht op het behoud en de rechtvaardiging van het vertrouwen van de consument in biologische producten.

Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch genoemd worden als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels, de nu 4000 gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en Skal controleert hierop.

Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor gecertificeerd zijn. Alle bedrijven in de keten dus, behalve de winkels die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: