Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consortium biologische veredelaars bundelt krachten

"Geen patenten op groente-eigenschappen"

De biologische landbouw heeft behoefte aan meer biologische veredeling. Behoefte aan veredelingsmethoden gebaseerd op de basisprincipes van de biologische landbouw en aan rassen met eigenschappen die bij de biologische teelt passen. Stichting Zaadgoed aan Bingenheimer Saatgut AG en Kultursaat zetten gezamenlijk in op de ontwikkeling van biologische rassen in samenwerking met boerenveredelaars en pleiten tezamen voor het behoud van een vrije toegang tot zaadgoed.

Een dag na de bekendmaking van de overname van Monsanto door Bayer, bezocht de Nederlandse Stichting Zaadgoed het biologische zadenbedrijf Bingenheimer Saatgut AG en één van de veredelaars van Kultursaat, Thomas Heinze. Thomas Heinze ontwikkelt onder biologisch-dynamische teeltprincipes nieuwe zaadvaste groenterassen voor de professionele biologische teelt, waaronder wortelen, rode biet, bonen en sla. Deze rassen worden geregistreerd op de Europese rassenlijst door Kultursaat, de vereniging van biologisch-dynamische veredelaars. Zij heffen geen eigendomsrechten op de rassen. "Tuinders moeten de mogelijkheid hebben om eigen zaden te houden en weer nieuwe telerselecties te ontwikkelen, zodat ze autonoom kunnen zijn en de biodiversiteit in de landbouw wordt bevorderd", legt Gebhard Rossmanith, zaakvoerder van Bingenheimer Saatgut uit. Zijn bedrijf brengt de biologische rassen van Kultursaat op de markt.


Michael Fleck en Maaike Raaijmakers: "Geen patenten op groente-eigenschappen."

Bingenheimer Saatgut en Kultursaat hebben een heel andere kijk op veredeling dan wat conventioneel is. Verschillende keren per jaar komen de veredelaars, vermeerderaars en de mensen van het bedrijf samen om praktische kennis uit te wisselen en plannen voor toekomstige veredeling te maken. Ze bespreken ook hoe ze om gaan met externe ontwikkelingen zoals patenten die in de toekomst hun veredelingswerk onmogelijk kunnen maken, en hoe ze daarmee om kunnen gaan.

"Ik ben erg onder de indruk van de samenwerking tussen de veredelaars, vermeerderaars, boeren en het bedrijf Bingenheimer Saatgut in het ontwikkelen van biologische groenterassen en de visie op zaden als 'commons', Daar gaan wij ook bij Stichting Zaadgoed voor", zegt Willy Douma, bestuurslid van Stichting Zaadgoed. In Nederland staat Stichting Zaadgoed voor het bevorderen van biologisch veredeling door boeren via het ondersteunen van concrete veredelingsprojecten, rassenproeven, consumentenacties en cursussen. "We zien veel mogelijkheden voor samenwerking over de grenzen heen, tussen Bingenheimer Saatgut AG, Kultursaat en Stichting Zaadgoed voor een biologische veredeling en tegen patenten", zo besluit Gebhard Rossmanith.

Verdere informatie:

Mieke Lateir
Bingenheimer Saatgut A.G./Biosano
Kronstrasse 24, D-61209 Echzell
+32 488 589990
mieke.lateir@biosano.be
www.bingenheimersaatgut.de
www.kultursaat.org
www.stichtingzaadgoed.nl
Publicatiedatum: