Sulfietvrije wijn biedt een uitkomst voor degenen die gevoelig zijn voor sulfiet. Sulfiet ontstaat van nature tijdens de gisting en is dus in zeer kleine hoeveelheden altijd in wijn aanwezig. Tijdens het productieproces wordt aan de meeste wijnen extra sulfiet toegevoegd. Het is een conserveringsmiddel dat bacteriën doodt en ongewenste gisting tegengaat. Voor reguliere rode wijn ligt de toegestane hoeveelheid op 150 mg/liter, voor biowijn op 100 mg/liter. Sulfietvrije wijnen met minder dan 1 mg sulfiet per liter zijn zeldzaam. De NVWA onderzocht eind 2008 ruim 2000 wijnen in Nederland en kwam niet één 'sulfietvrije' wijn tegen met minder dan 5 mg/l sulfiet.
Mendez Moya: wijn op grote hoogte
De kleine familiebodega Mendez Moya ligt ten Noorden van de Sierra Nevada in Zuid-Spanje met wijngaarden tussen de 1250 en 1350 meter hoogte. Wijnmaker José Mendez Moya maakt hij op een duurzame wijze sulfietvrije natuurwijnen. Hij verzorgt in totaal 10 hectare wijngaarden. Mendez Moya exporteert onder andere naar Duitsland, Engeland, Zwitserland, Japan en Nederland.Wijn in de pers
Master of Wine Lars Daniels was in het wijnvaktijdschrift Perswijn positief over de drie wijnen:- Mendez Moya Syrah 2009 crianza: "Licht gerijpt, breed, vanille, koffie, intens en krachtig, confiture, zwarte bessen en peper, iets overrijp, kruidig, rijk, warm, vol en zacht.” (4 van de 5 sterren);
- Mendez Moya Tempranillo 2009: "Veel extract, zeer boers (brett), zwart fruit, rozemarijn; zwoel, dik, erg heftig en rijk." (4 van de 5 sterren);
- Mendez Moya Syrah Joven 2014: "Luchtig, overrijp, jam; zoete aanzet, kruidig, rijk, vol, warmte voelbaar, maar niet verkeerd in de smaak." (3,5 van de 5 sterren)
Ongeopend prima te bewaren
Sulfietvrije wijn kan – mits koel en donker bewaard – jarenlang bewaard worden. Eenmaal geopend is het raadzaam de wijnen dezelfde dag op te drinken.Voor meer informatie: www.granadawijnen.nl