Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Premie moet aantal bio-zeugen vergroten

Tholen – Het grote tekort aan biologisch varkensvlees zou een stimulans moeten zijn voor meer boeren om een biologische varkenshouderij te beginnen. Dat blijkt echter lastig om de boeren te overtuigen. Een bezoek aan de Deense varkenshouder Nicolaj Pedersen toont de intensieve aanpak van biologische varkenshouden in het Scandinavische land.


Het veld waar de 220 zeugen met biggen verblijven.


Nicolaj Pedersen tussen de biggen.

Dat varkensboeren niet in de rij staan om in de biologische markt te stappen wordt niet alleen veroorzaakt door de hoge kosten. In 2003 was er een grote crisis in de Deense bio-varkenshouderij, waarna veel boeren deze markt de rug toe keerden. Eind van de jaren '90 telde Denemarken zo’n 1.200 biologische varkenshouders. Anno 2016 zijn er nog pakweg 150 over. Door de volatiliteit van de prijzen zijn banken en financieringsinstellingen nog altijd niet heel erg bereid om te investeren in deze sector. Denemarken telt ongeveer 18 miljoen varkens, daarvan worden er 100.000 biologisch gehouden.


De biggen blijven 7weken bij de zeug.

Tientallen biggen

Op een groot weiland zijn de 220 zeugen en biggen van Nicolaj te vinden. De eerste die je begroet als je het veld betreed is een grote witte Newfoundlander. De hond zou naar de naam Thor moeten luisteren en heeft als taak om de varkens te beschermen tegen wild. Het hele jaar is de hond tussen de varkens te vinden.


Elk veldje is voorzien van een heerlijke modderpoel.


Na 7 weken gaan de biggen op stal.

Elk van de zeugen heeft een eigen stukje van het weiland. Op het gras is een schuilhut, een voerbak, water en een modderpoel te vinden. In de neus van de varkens prijkt een ring. Dat is noodzakelijk, want de wet schrijft voor dat de varkens op gras moeten staan. Zonder ring in de neus zou het gras omgewroet worden, legt de varkensboer uit. Tientallen biggen rennen over het gras. Waar de zeugen min of meer gebonden zijn aan een vast afgebakend stuk, kunnen de biggen in principe vrij rondlopen.


Een zeug.

Premie voor bio-zeug

Op jaarbasis worden er 15.000 biggen geboren op de boerderij van Nicolaj. Dat komt overeen met ongeveer twee worpen per jaar per zeug. De eerste tien dagen worden de biggen beschermt in de schuilhut. Daarna mogen ze naar buiten. Na zeven weken worden de biggen weggehaald bij de zeug en naar de schuur gebracht. Daar hebben de biggen stro, veel ruimte en een buitenverblijf. Als de biggen 30 kilo wegen worden ze verkocht aan een andere boer, die de varkens vetmest tot ze 110 kilo wegen. Daarna worden ze opgehaald door de slager. Voor de zeug wacht ondertussen het volgende nest biggen. Een week nadat de biggen naar de schuur gebracht zijn, wordt de zeug weer bevrucht. Na 2,5 jaar en ongeveer vijf worpen is de zeug ‘uitgewerkt’ en wacht ook voor haar de slager.



De prijs voor het varkensvlees is hoog. Desondanks blijft de vraag stijgen, maar doordat die trend in heel Europa zichtbaar is, wordt er ook veel geëxporteerd. De nood aan biologische varkens is zo hoog dat slagerij Friland een premie betaald van 1.000 Deense kronen (134 euro) voor elke biologische zeug die extra gehouden wordt. Op jaarbasis slacht het bedrijf 150.000 biologische biggen die wereldwijd vermarkt worden.

Meer informatie:
Friland
Nicolaj Pedersen
T: +45 20 14 47 51
M: nicolaj@okogris.dk