Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vogelbescherming: 15.000 euro voor meest duurzame streekproduct Amstelland

Vogelbescherming Nederland lanceert vandaag de prijsvraag 'Amstelland Natuurlijk Culinair' voor het beste voedselproduct afkomstig uit Amstelland. Met deze prijsvraag daagt zij ondernemers uit Amsterdam en omgeving uit om samen met boeren uit Amstelland een duurzaam streekproduct op de markt te brengen. De winnende inzending ontvangt een geldprijs van 15.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling en marketing van het product.



Behoud landschap en weidevogels doel prijsvraag

De prijsvraag biedt ondernemers en agrariŽrs de kans om met ingrediŽnten van de unieke kruidenrijke weides van Amstelland aan de slag te gaan en een kwaliteitsproduct te creŽren dat bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van weidevogels in dit bijzondere gebied. Het bloem- en kruidenrijke gras leent zich uitstekend voor de verwerking naar een culinair streekproduct. Dit zijn producten, bijvoorbeeld ambachtelijke boerenkaas, melk of duurzaam geproduceerd vlees. Vogelbescherming ziet het stimuleren van duurzaam ondernemerschap als een belangrijke incentive voor boeren om 'natuurvriendelijker' te werk te gaan.

Landschap en weidevogels onder druk

Amstelland is een uniek gebied met bloemrijke weides waar jaarlijks vele weidevogels broeden. De decennia oude bloem- en kruidenrijke weilanden in Amstelland staan echter onder druk door dreiging van de intensivering van de landbouw. Hierdoor dreigt de biodiversiteit in het gebied en daarmee de verschillende weidevogels, zoals de grutto, te verdwijnen. Vogelbescherming zet zich in voor de weidevogels en wil verslechtering van het landschap daarom tegengaan.

Duurzaam ondernemerschap stimuleren via korte ketens

De prijsvraag is onderdeel van het programma 'Van de Melkboer'. Met dit programma heeft Vogelbescherming zich de afgelopen maanden ingezet voor het opzetten van korte ketens tussen platteland en stad en het realiseren van een duurzaam regionaal product, dat een positieve bijdrage levert aan het landschap van Amstelland. Hiermee speelt zij bovendien in op een groeiende vraag naar hoogwaardige voedselproducten.

Culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali in de jury

Inzendingen kunnen worden verstuurd tot en met 27 januari 2017. Daarna zal een vijfkoppige jury, met daarin onder andere culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali (Delicious Magazine, 24Kitchen) en ondernemer Willem Treep (Willem & Drees), zich buigen over de inzendingen en een winnaar uitroepen tijdens uitreikingsbijeenkomst in maart 2017.

Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl/prijsvraagamstelland

Publicatiedatum: 26-9-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

16-11-2017 Bloembollenrel in Hengelo
10-11-2017 19 november: VPRO Tegenlicht, Hoe duur is natuur
9-11-2017 Koning Willem I Prijs bekroont duurzaam ondernemersschap
8-11-2017 Perceel Frank de Koning wordt bijenparadijs
3-11-2017 Nieuw samenwerkingsverband voor beter bermbeheer
1-11-2017 Royal FloraHolland met Milgro onderweg naar zero waste
30-10-2017 Grote zorgen over teruggang insectenpopulatie
27-10-2017 "We moeten opnieuw naar lokale voedselproductie"
4-10-2017 Vergroening landbouw effectiever door loslaten pijlerstructuur
3-10-2017 Nederlandse bio-omzet in 2016 met 8% gestegen
22-9-2017 Ruim 200.000 handtekeningen voor People4Soil
22-9-2017 Bionext: "Stel uitfasering RUB uit"
20-9-2017 Gezonde bodem: niet sexy, wel broodnodig
13-9-2017 Het bodemverhaal: over de cruciale rol van CO2-opslag in de bodem
6-9-2017 Tweede Kamer ontvangt koffer met 500 duurzame ideeŽn
5-9-2017 Recordaantal projecten ontvangt duurzame energiesubsidie
5-9-2017 Burger vaker boerenleenbank
4-9-2017 Urban farming bepaalt nieuwe Parijse skyline
31-8-2017 Nieuwe methodiek voor meten impact voedselproduct
30-8-2017 Kenia bant plastic tasje uit het straatbeeld

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *