Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-bieren voor Deense Kerst

Tholen – Hoewel de temperatuur buiten soms nog zomers aanvoelt is de Deense bierbrouwer en frisdrankfabrikant Niels Rømer al volop bezig met de productie van de Kerstbieren. Het Scandinavische land heeft een traditie in aanloop naar de feestdagen waarin de brouwerijen een speciaal bier op de markt brengen. De biologische brouwerij Ørbraek doet uiteraard mee aan die traditie.





In 1980 presenteerde de Deense brouwer Tuborg een nieuwe pils. De populariteit van dit iets zwaardere bier was zo groot dat er in 1981 een speciale kersteditie van gemaakt werd. Het succes van de kerstbieren werd opgepakt door andere brouwers en de traditie was geboren. Ook Niels ging mee in deze trend. De geschiedenis van zijn brouwerij Naturfrisk gaat echter veel verder terug. Het pand in Ørbaek werd in 1906 gebouwd. Zo'n zestig jaar later nam Niels de panden over.



Wereldwijde export

"Vanaf de eerste dag werkten we biologisch", vertelt Niels. Zelf werkte hij als kunstenaar. Als overtuigd biologisch consument besloot hij samen met zijn vrouw een winkeltje te beginnen. Dat succes was zo groot, dat de winkel hun hoofdinkomen werd en de familie uiteindelijk ook in de productie van biologische frisdranken stapte. Om die productie op grote schaal te kunnen doen, werd de brouwerij in Ørbaek overgenomen. In de eerste jaren werd er alleen frisdrank geproduceerd in 2001 begon Niels met bierbrouwen. "Op dat moment waren er nog een biologische bieren op de markt."





Zowel de frisdranken als de bieren zijn een succes. Voor de Ginger Beer van Naturfrisk zijn populair. "We exporteren naar 15 landen", vervolgt Niels. Het zijn vooral de frisdranken die het goed doen in verschillende landen. "Japan, Zuid-Korea, Spanje", somt de Deen een aantal exportlanden op. Ook in Nederland zijn de frisdranken te vinden, onder andere bij de Sligro. "We hebben een goede positie bij de Nederlandse horeca". Het assortiment bestaat inmiddels uit meer dan 50 frisdranken en ook dit jaar worden op de Sial in Parijs nieuwe smaken onthuld. Waar de frisdrank het over de grens ook goed doet, blijven de bieren alleen in Denemarken.





Uitbreidingsplannen

Hoewel Niels bereidt is om het brouwproces te laten zien, blijft het recept van de bieren geheim. "Elke brouwer heeft een geheime mix van gerst, hop enzovoorts", vertelt Niels. Het originele brouwhuis stamt uit 1953. Die oude onderdelen zijn nog altijd terug te vinden in de brouwerij. Waar de mout nu opgeslagen ligt in balen van 1.000 kilo werd eens het graan gemout. Dat mouten gebeurt nu in grote vaten van 200 hectoliter. Op het terrein staan momenteel 21 grote en 6 kleine fermentatietanks.



De volgende stappen in het proces, waarbij de bier gebrouwen wordt, zijn volledig geautomatiseerd. "De brouwer kan van achter de computer het proces in de gaten houden en bijsturen". Tot slot wijst Niels er op dat het volledige proces een cirkelproductie vormt. De restanten die overblijven nadat de bier gebrouwen is, worden als veevoer aan een biologische veehouder geleverd.



Door de flexibele opstelling van de machines kunnen er zo'n drie tot vier verschillende producten gebotteld worden bij de brouwerij. Die flexibiliteit is nodig, want eigenlijk is de opslagruimte te klein. Een nieuwbouwproject dat volgend jaar van start gaat, moet die ruimte aanzienlijk vergroten.

Meer informatie:
Ørbaek Brewery
Niels Rømer
+45 40 19 25 66
niels@naturfrisk.dk
www.naturfrisk.dk