Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Certificaat stimuleert omschakeling Deense restaurants

Tholen - Het allereerste hotel in Denemarken dat een bio-certificaat ontving is te vinden in de noordelijke stad Aarhus. Na Kopenhagen is dit het epicentrum van de biologische beweging. Bij supermarkten in de stad is het aandeel biologische producten fors hoger dan elders, restaurants kiezen bewust voor biologische ingrediënten en het is deze studentenstad waar het hoofdkantoor van Organic Denmark gevestigd is.



Midden in het centrum, op loopafstand van de kathedraal die fier boven de stad uittorent, ligt het Hotel Guldsmeden. Kleinschalig, huiselijk en biologisch. De redelijk kleine kamers voorzien precies in het hoogstnodige: een goed bed en een badkamer. Achter het hotel ligt een gezellige tuin waar de drukte van Aarhus nauwelijks doordringt. Het hotel heeft een zilveren label, wat betekent dat 60 tot 90 procent van de gebruikte ingrediënten in de keuken biologisch is. Het ontbijt bestaat overigens uit een goed gevuld buffet met vers brood, vers fruit en verse sappen.


Restaurant Langhoff&Juul heeft een zilveren certificaat.

Goud, zilver en brons

Even verder aan dezelfde straat als Hotel Guldsmeden is Langhoff & Juul gevestigd. Een kleinschalig restaurant met een zilveren certificaat. De industriële inrichting sluit aan bij de laatste trends. De gerechten die hier geserveerd worden zijn ware kunstwerken.

Sinds 2009 kent Denemarken een label voor keukens. Het label kent drie categorieën: goud, zilver en brons. Het gouden label komt overeen met een 90 tot 100 procent gebruik van biologische producten. Zilver betekent dat 60 tot 90 procent van de ingrediënten biologisch is en brons dat 30 tot 60 procent biologisch is.

1.800 gecertificeerde keukens

Net na de introductie was er nog weinig interesse in de labels. Belangrijke oorzaak was de moeite die keukens hadden om inzichtelijk te maken welke producten biologisch waren en welke niet. Met hulp van de groothandels werd dit eenvoudiger, waarna de interesse sterk toenam. Net als het Ø-label wordt ook dit certificaat beheert door het Ministerie van Milieu en Voeding. Zowel publieke als private keukens kunnen het label aanvragen, waardoor niet alleen restaurants en cafés hiervoor in aanmerking komen, maar ook kantines van bedrijven en sportverenigingen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Op dit moment telt Denemarken 1.800 gecertificeerde keukens. In 2020 is dit opgelopen tot 6.000 keukens.


Restaurant Pondus heeft een zilveren label. rechtsonder: Louise en Rene.

Een eindje verder in het centrum, aan de oevers van de Aarhus Ä die het centrum van de stad in tweeën snijdt, ligt restaurant Pondus. Ook dit restaurant heeft een zilveren label en is kleinschalig. Het aantal plaatsen aan de tafels is op pakweg vier handen te tellen. Het personeel draagt een lederen schort en presenteert de wijnen met tekst en uitleg. Alle wijn is biologisch, net als het eten dat ook hier als ware kunstwerken geserveerd wordt.

Volgens de officiële cijfers werd er in 2015 voor 1,7 miljard Deense kroon (228 mln euro) door de keukens aan biologische producten besteed. Dat komt overeen met een groei van 27 procent ten opzichte van 2014 en een verdriedubbeling in de afgelopen vijf jaar. Voor dit jaar houdt men rekening met een groei van 25 procent.

Meer informatie:
Hotel Guldsmeden

Restaurant Langhoff & Juul
 
Restaurant Pondus