Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Evolutie naar nog minder teelten en diversiteit"

BioForum Vlaanderen vreest gevolgen overname Monsanto door Bayer

Door het samengaan van Bayer met Monsanto zullen boeren nog meer aan autonomie inboeten, vreest sectororganisatie BioForum Vlaanderen. "Maar een evolutie naar nog minder teelten en nog minder diversiteit is voor mij het meest zorgwekkende, zegt directeur Lieve Vercauteren, ook één van de trekkers achter de nieuwe agro-ecologische beweging Voedsel Anders.

"Boeren krijgen nu al een totaalpakket waarbij gezegd wordt wat ze moeten zaaien en wat en wanneer ze moeten sproeien", zegt Vercauteren. "Er wordt geen beroep meer gedaan op vakkennis, ook niet op wat de boer graag doet, terwijl zelfstandig werken, verbonden met aarde en dieren keuzes maken, net datgene is wat landbouw voor veel mensen aantrekkelijk maakt."

Maar BioForum Vlaanderen vreest vooral voor nog minder teelten en nog minder diversiteit. "Hoe meer concentratie in toelevering, hoe minder rassen, hoe meer monocultuur en hoe meer er op één systeem wordt ingezet. Het is nu al niet makkelijk om zaden voor kleinere teelten te vinden, hetzelfde voor bio-zaden." Het samengaan van de twee bedrijven zorgt allicht voor een efficiëntere industriële landbouw, met minder middelen, maar is in het kader van de klimaatverandering een verkeerde keuze, aldus BioForum. "Wij denken dat de natuur een zeer complex systeem is dat vanuit zichzelf zeer veerkrachtig is. Dat moet je maximaal bevorderen en te herstellen. Niet door terug te gaan naar de middeleeuwen of alleen maar te kiezen voor kleinschalige landbouw, maar door ervoor te zorgen dat de bodemvruchtbaarheid en de genetische diversiteit zoveel mogelijk behouden blijven. Dan biedt je ook mogelijke oplossingen om in te spelen op de klimaatverandering. De natuur heeft de meeste troeven in zich op daarop te antwoorden."

Hoe groter de spelers worden, hoe moeilijker het is om er een alternatief tegenover te plaatsen, merkt BioForum Vlaanderen nog op. De organisatie maakt samen met een vijftiental andere deel uit van Voedsel Anders, een beweging die de kaart trekt van agro-ecologie. "Wij vertrekken van een samenhang in een agro-ecologisch systeem waarbij grond, dier, plant, mens en natuur invloed hebben op elkaar. Terwijl Monsanto en Bayer, en bij uitbreiding de moderne landbouw, eigenlijk vertrekt van een opdeling en per onderdeel een oplossing vindt."

Voor meer informatie: www.bioforum.be
Publicatiedatum: