Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Automatisch weeg- en selectiesysteem creëert uniforme groepen voor juiste voersamenstelling"

Ekovar Wennekers opent nieuw dijkstallencomplex

Ekovar Wennekers uit Schagen heeft op vrijdag 9 september een uniek dijkstallencomplex geopend. "Familie Wennekers is al vanaf het begin leverancier van De Groene Weg en wij zijn dan ook bijzonder trots op de continue innovatiedrang die deze ondernemers laten zien", aldus Jan Leeijen, accountmanager De Groene Weg. "Ook nu tonen ze weer aan echte voorlopers te zijn. De unieke bouw combineren ze met een voor Nederland uniek automatisch weeg- en selectiesysteem."



Eén met het landschap

De dijkstallen liggen aan de Westfriese Omringdijk, een historische dijk van 126 kilometer lang, die tot het landelijk erfgoed van Noord-Holland behoort. Lida Wennekers vertelt: "Het idee voor de dijkstallen is ontstaan in 2011. Een natuurvereniging nodigde agrariërs om mee te denken over de integratie van stallen in het landschap. Wij werden uitverkoren voor een pilot in Noord-Holland. Samen met architectenbureau Faro zijn de dijkstallen ontworpen. De dijkstallen zijn in een halve cirkel om de bestaande stallen gebouwd. Tegen de buitenkant van de stallen is een aarden wal opgeworpen die doorloopt in de ruimte tussen de stallen. Zo oogt het alsof de stallen zijn geïntegreerd in een dijk; vandaar de naam 'dijkstal'."



Beter sturen

Lida Wennekers gaat in op de innovatie in de stal: "In onze stal is het nieuwste automatisch weeg- en selectiesysteem geïnstalleerd. Wij zijn de eerste in Nederland. Dit systeem weegt de varkens in de stal en bepaalt in welke voergroep het dier thuis hoort. Het aansturen van de vleesvarkens gaat via een chip, die ze in de toekomst krijgen. Zo ontstaan uniforme groepen, die exact de juiste voersamenstelling krijgen aangeboden. Het zorgt voor een betere vleeskwaliteit. En op termijn wil ik ook zien dat het rendement stijgt. Efficiënt voeren, betere conversie het zijn zaken waar we nu nog gerichter op kunnen sturen."




De plattegrond van het dijkstallencomplex.

Voor meer informatie: www.degroeneweg.eu
Publicatiedatum: