Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Opeenvolgende kabinetten hebben sector op flinke achterstand gezet"

Van Gerven (SP) presenteert stimuleringsplan biologische landbouw

Een stimuleringsplan voor biologische landbouw is broodnodig. Daarom dient SP-Kamerlid Henk van Gerven een initiatiefnota in om de sector te versterken. "Wij willen geen landbouw die leidt tot vervuiling van het milieu, onze gezondheid bedreigt en dierenwelzijn aantast. Biologische landbouw is een goed en duurzaam alternatief en kan daaraan bijdragen. Opeenvolgende kabinetten hebben de sector helaas op flinke achterstand gezet. Het is tijd om de biologische sector juist te stimuleren", aldus Van Gerven.

Het Europees gemiddelde voor biologisch landgebruik is 5,7 procent. Nederland telt slechts 2,5 procent biologische landbouw. Onder andere Oostenrijk (19,4 procent), Zwitserland (12,7 procent), Zweden (16,4 procent) en Duitsland (6,3 procent) hebben een hoger percentage biologische landbouw dan Nederland. In deze landen is een actief overheidsbeleid gevoerd om biologisch te stimuleren. Van Gerven: "Staatssecretaris Bleker heeft in 2011 het beleid voor de biologische sector afgeschaft. De gevolgen zijn zichtbaar: de biologische landbouw heeft een flinke knauw gekregen."

Met het stimuleringsplan breekt de SP met deze bezuinigingspolitiek en wordt juist voorrang gegeven aan biologische landbouw. Van Gerven: "Er moet meer worden geïnvesteerd in de sector, zodat binnen tien jaar het biologische aandeel in de landbouwsector wordt verviervoudigd. Daarom stellen we onder meer voor dat er betere scholing beschikbaar komt voor telers die over willen schakelen op biologische landbouw. Daarnaast lopen veel telers aan tegen hoge certificeringskosten. Zij moeten die via een eenvoudige regeling vergoed kunnen krijgen. Tot slot stellen wij voor om biologische landbouw voorrang te geven bij het verdelen van Europese landbouwsubsidies."

Bron: SP
Publicatiedatum: