Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Arie Ermstrang: "Complete akkers leken wel een zwembad"

Baltussen kampt met aanvoerproblemen na extreem weer

Tholen – De extreme weersomstandigheden maken van 2016 een zeer uitdagend jaar voor veel telers. Zo was het voorjaar erg nat en werd een deel van Nederland in juni getroffen door hevig noodweer. Bij Baltussen Konservenfabriek in Driel, licentiehouder van het merk Bio+ voor groenten in glas, merken ze hier op dit moment maar al te goed de gevolgen van. Arie Ermstrang, Sales Manager bij Baltussen: "De afzet loopt momenteel redelijk, maar wat grondstoffen betreft is het een heel bijzonder jaar. Qua weersomstandigheden heb ik het nog nooit zo extreem meegemaakt. Vorig jaar was al een voorbode, toen was het ook heel lang koud en nat. Er lijkt een verschuiving van seizoenen plaats te vinden." Over de gevolgen is Arie duidelijk: "Bij sommige producten zullen we uiteindelijk nee moeten verkopen."



Arie vertelt dat er op dit moment opvallend veel vraag is naar peulvruchten. "Die gaan heel hard, wat onder meer te verklaren is door het feit dat 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot het 'Jaar van de Peulvrucht'. Wel kampen we ook in deze productgroep met de nodige aanvoerproblemen. Zo schatten we dat een groot deel van de bruinebonenteelt mislukt is. Complete akkers leken wel een zwembad. Door deze nattigheid nam de ziektedruk flink toe, waardoor opbrengsten moesten worden afgekeurd. Ik verwacht dan ook dat de prijzen omhoog zullen gaan." Tekorten in rode kool en bieten lijken Arie ook onvermijdelijk: "Ook in deze gewassen kunnen er tekorten ontstaan, omdat ze door de extreme weersomstandigheden pas laat ingezaaid konden worden."

Arie geeft aan dat de situatie in de appel- en perenoogst mee lijkt te vallen. "Wel blijft de bio-appelprijs heel hoog. Dit is het gevolg van sterk verhoogde vraag uit de markt." Voor de bio-wortelen is het nog te vroeg om conclusies te trekken, zo geeft hij aan: "De bio-wortelen worden heel laat geoogst, het is nog maar de vraag hoe dit allemaal uitpakt. De situatie in de maïs is ook lastig. Hierbij is het de vraag wat het gewas in de kolfvorming heeft gedaan. Het lijkt tot nu toe relatief goed uit te pakken, hoewel we ook daar lagere opbrengsten verwachten."

Hij verwacht dat de weersomstandigheden ook zijn weerslag zullen hebben op de wintergroenten. "Over het algemeen is er vanuit de markt weinig begrip voor de gevolgen van de weersomstandigheden. Wel lijkt er iets veranderd. Het is namelijk zo dat marktpartijen ons nu benaderen of wij nog iets over hebben. Op dat moment bespeur ik toch iets meer gelijkheid. Het is echter nog de vraag of de afnemers er in een nijpende situatie voor kiezen om de meerprijs voor biologisch neer te tellen of liever met een leeg schap blijven zitten."

Voor meer informatie:

Arie Ermstrang
Baltussen Konservenfabriek B.V.
Honingveldsestraat 7
6665 CA Driel
026 4742114
Arie@baltussen.nl
www.baltussen.nl