Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lely Vector aan zo'n 600 branchegenoten getoond

De Lingehof heeft primeur met geavanceerd diervoedersysteem

Tholen – Op de Lingehof in het Gelderse Rhenoy is een nieuwe geitenstal in gebruik genomen. Begin september werd ten overstaan van meer dan 600 branchegenoten het volautomatische diervoedersysteem Lely Vector op een open dag getoond. Daar kon het publiek ook kennismaken met de 2x60 Rapid Exit van Boumatic, een melkstal waarin 120 geiten tegelijk gemolken kunnen worden.



Voersysteem Lely Vector

De familie Groeneveld beschikt op hun geitenhouderij over 1500 geiten. De Lingehof is het eerste geitenbedrijf in Nederland dat met voersysteem Lely Vector gaat werken. "Er is onder biologische geitenhouders merkbaar veel belangstelling voor de Lely Vector, een systeem dat de geiten 5 tot 6 keer per dag voert", vertelt Kees Groeneveld. Diervoederbedrijf Reudink, onderdeel van ForFarmers Group, is nauw betrokken bij de ingebruikname van het nieuwe voersysteem en heeft daar ook een bijdrage aan geleverd.



Melksysteem rapid exit

Ook de Rapid Exit melkstal van Boumatic vond gretig aftrek onder het publiek. Met dit systeem kan men 120 geiten tegelijk melken. De stal heeft een capaciteit van 800 geiten per uur. "We hebben bewust voor deze melkstal gekozen vanwege de betere doorstroom. Omdat de geiten op een rij staan is het mogelijk om de dieren tijdens het melken te controleren of te behandelen. Zo wordt de tijd zo efficiënt mogelijk benut. Bij een conventionele draaistal ben je de geit meteen 'kwijt' zodra deze plaatsneemt op het draaiplateau. Bij onze stal is daar geen sprake van", aldus Kees.


Geitenhouderij en zorgboerderij

De Lingehof levert hoofdzakelijk melk aan Happy Goat. In totaal produceert de geitenhouderij ongeveer 1,6 miljoen liter melk. 50.000 liter daarvan is bestemd voor de eigen kaasproductie. Maar daar blijft het niet bij, licht Kees toe: "De Lingehof is in de basis ook een zorgboerderij. We zijn min of meer per toeval met de zorg in aanraking gekomen. Toen we 20 jaar geleden met onze geiten begonnen, kwamen mensen op vrijwillige basis bij het bedrijf werken. Onder cliënten ontstond toen al snel de wens om op de boerderij te komen wonen. Om daarin te kunnen voorzien, hebben we toen appartementen laten bouwen. Tot op heden is dit een goede combinatie gebleken: geiten hebben een hoge aaibaarheidsfactor en vragen veel aandacht. Dat maakt dat er voldoende werkzaamheden zijn voor de bewoners."



Voor meer informatie:

Kees Groeneveld
De Lingehof
Tiendweg 13
4152 GC Rhenoy
M: 06-55343530
info@delingehof.nl
www.delingehof.nl