Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wordt voer voor kippen van De Lankerenhof

Tweede succesvolle bio-graanoogst in Esvelderbeekzone

Voor de tweede keer is het biologisch geteelde graan in de Esvelderbeekzone geoogst. De graanteelt is een pilot. De gemeente Barneveld vatte samen met een lokale pluimveehouder en een lokale ondernemer het idee op om in de Esvelderbeekzone graan te telen om de grond op een goede manier te benutten, de voedselproductie in Regio FoodValley een zichtbare plek te geven, het landschap te verfraaien en de voedselketens te verkorten.

Aanleiding

In het regionale project Voedzame Grond worden manieren gezocht om grond in de Regio FoodValley in te zetten voor een duurzame voedselproductie. De gemeente Barneveld koos als locatie voor deze pilot voor de Esvelderbeekzone die enkele jaren geleden opnieuw werd ingericht ten behoeve van nieuwe natuur en waterberging. Een onderdeel van de nieuwe natuur zijn akkers die op een natuurlijke manier moeten worden beheerd. Die verplichting ligt er omdat deze natuur compensatie is voor natuur die elders is verdwenen door de bouw van nieuwe huizen of bedrijven.



Esvelderbeekgraan

Voor het pilotgebied Barneveld bleek een interessante verbinding mogelijk tussen de ambities voor het project Voedzame Grond en het beheer van natuurlijke akkers in de Esvelderbeekzone. Er is gekozen voor het telen van biologisch graan in combinatie met bloemrijke akkerranden. De gemeente heeft hiervoor met een beheerder (de heer Gert Jan Bloemendal) een contract gesloten, waarin de doelen van het project zijn vastgelegd.

Het graan wordt, als dit in 2017 het keurmerk 'biologisch' heeft, geleverd aan het biologisch pluimveebedrijf De Lankerenhof, als voer voor de kippen. Een deel van de eieren van dit bedrijf en van het vlees wordt vervolgens lokaal en regionaal geleverd aan horeca via Coöperatie Boerenhart en rechtstreeks aan consumenten via enkele boerderijwinkels. Zo wordt bijgedragen aan een kortere en zichtbare voedselketen. De pilot wordt ook in 2017 voortgezet om uiteindelijk tot een meerjarige overeenkomst te komen. Naast de noordelijke akker (2015) is dit jaar ook de zuidelijke akker ingezaaid.

Voedzame Grond is een initiatief van verschillende ondernemers, de gemeenten Barneveld, Ede en Wageningen, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio FoodValley en provincie Gelderland (regiocontract).

Voor meer informatie: www.barneveld.nl
Publicatiedatum: