Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gezamenlijke plukdagen in samenwerking met Heerlijkheid Mariënwaerdt

Fruitplukkers gezocht in de Betuwe

Wie kent ze niet: de mooie karakteristieke particuliere boomgaarden in de Betuwe. Ze hangen nu vol met duizenden kilo's appelen en peren, die een eigenaar vaak maar voor een klein deel gebruikt. Jammer van het fruit dat blijft liggen op de grond en wegrot. Om dit te voorkomen, worden gezamenlijke plukdagen georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met VANL Tieler- en Culemborgerwaarden, Heerlijkheid Mariënwaerdt en gemeente Geldermalsen. Geïnteresseerden zijn welkom om één of meerdere zaterdagen te helpen met plukken in een boomgaard in de buurt? Op deze manier kan men bijdragen aan een uniek streekproduct en het behoud van oude boomgaarden. Ze zijn welkom op 10, 17, 24 september en 1, 8, 15 en 22 oktober. Voor koffie, thee en appeltaart wordt gezorgd. En natuurlijk mogen de deelnemers appelen en peren meenemen voor eigen gebruik, om appeltaart of appelmoes van te maken.



Plukdagen

Uit een enquête bleek dat particuliere eigenaren van boomgaarden het plukken en het verwerken van fruit als een probleem ervaren. Daarom is in 2015 op kleine schaal een pilot uitgevoerd waarbij enkele particuliere eigenaren biologisch fruit (Skal-gecertificeerd) leverden aan Heerlijkheid Mariënwaerdt, die er sap van liet maken. Alle betrokkenen waren enthousiast over de samenwerking. Bovendien bleek het sap van zeer goede kwaliteit te zijn, mede door de combinatie van allerlei oude rassen appels en peren. Reden genoeg om het project dit jaar uit te breiden. Maar daarvoor zijn wel helpende handen nodig bij de pluk. Op deze manier krijgen deze oude boomgaarden weer een functie zodat zij behouden blijven.

De plukdagen zijn steeds op zaterdagen en starten om 9:30 uur. Er wordt geplukt tot 12:30 uur. De plukdagen vinden plaats in Erichem, Zoelen en Zoelmond. Voor ladders en plukschorten wordt gezorgd. De plukdata zijn:

Zaterdag 10, 17 en 24 september.
Zaterdag 1, 8, 15 en 22 oktober.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: