Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Hooge Stoep fokt zelfs ossen op

"Naam van het dier op vleesverpakking toch best confronterend"

De Limousinkoeien van biologische boerderij de Hooge Stoep hebben volop de ruimte. Op het moment van het interview met 'De krant van Midden Drenthe' stonden alle 150 runderen die het biologisch vleesveebedrijf telt buiten in één van de vele weilanden in natuurgebied de Geeserstroom. Boer Jan Klijnjan runt sinds 1990 de biologische boerderij samen met zijn vrouw Henriëtte Sabel. In het artikel vertellen ze onder meer dat de dieren gek zijn op Keltisch zeezout. Bijzonder is ook dat er geen kalveren naar de slacht gaan, dieren nooit alleen naar de slager worden gebracht en dat jonge stieren worden gecastreerd en als os worden opgefokt. "Om stieren af te mesten is het voedsel uit het natuurgebied te arm. Bovendien is er te weinig grond direct om het huis om stieren op te laten lopen. Daarom castreren we ze en mogen ze als os door het leven. Limousinstieren zijn sowieso goedaardig, maar als os worden het echte goedzakken en kunnen makkelijk tussen de koeien en de pinken lopen", aldus Henriëtte.



Het vlees wordt verkocht aan particulieren, een biologische groothandel en aan restaurant de Voscheheugte. "Sinds de start van ons bedrijf verkopen we het vlees van onze dieren rechtstreeks aan de consument. Tot 2001 voornamelijk in vers vleespakketten, ná de start van de Boerderijwinkel in 2001 ook in kleine gezinsporties verpakt. Een tijd stond op de verpakking ook de naam vermeld van het dier. Dat was toch best confronterend voor veel mensen en de slagers keken altijd wat vreemd naar onze bijzondere koeiennamen, denk aan planten-, bomen- en vogeltjesnamen. Nu staan er alleen nummers op, maar ik weet altijd precies om welk dier het gaat. Wij dragen verantwoording voor onze koeien; van de geboorte tot na hun dood."

Klik hier voor het gehele artikel in De krant van Midden-Drenthe.

Auteur: Leonora de Vries, redacteur Hoogeveensche Courant

Bron: De krant van Midden-Drenthe
Publicatiedatum: