Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler in de kijker: Bio-boerderij Vandersmissen

In de bio-nieuwsbrief van BelOrta staat een reportage over het biologische bedrijf van Jos en Monique Vandersmissen. Dertig jaar geleden namen zij het ouderlijk bedrijf van 30 hectare van de ouders van Jos over. Dit was een typisch gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw.

In 1990 werd er geleidelijk omgeschakeld naar biologische bedrijfsvoering met de teelt van witloofwortelen en aardappelen. Met de hulp van een Nederlandse adviseur werd een bedrijfsplan opgemaakt en met de introductie van biologische kolen, die toen al afgezet werden via veiling Brava (nu BelOrta), werd de volledige omschakeling gemaakt naar bio.

Daar de vierkantshoeve volledig in bebouwde kom lag en de gebouwen niet aangepast waren voor de opslag van groenten, werd op een locatie net buiten het dorp een nieuwe loods gebouwd. De verhuis gebeurde in 2000.

De drukste periode op het bedrijf situeert zich tussen begin juni en begin augustus: op dat ogenblik moet er én geplant én geoogst én vooral aan onkruidbestrijding worden gedaan. Een volgende uiterst drukke periode breekt aan van september tot december: dan worden pompoenen, kolen en aardappelen geoogst en marktklaar gemaakt.

Duurzame en milieuvriendelijke teeltmethoden zijn hier uiteraard vanzelfsprekend. In de vruchtwisseling wordt er graan geteeld, dat fungeert als rustgewas voor de gronden waarin klaver wordt gezaaid. Deze klaver komt tot volledige ontwikkeling na de oogst van het graan en zorgt als vlinderbloemige voor gratis stikstof uit de lucht. Op die manier kunnen er kolen geteeld worden met weinig extra bemesting.

Jos verklaart nader: "In onze filosofie geloven we dat planten hun kracht uit de grond halen en dat kwaliteit primeert boven kwantiteit. Er wordt dan ook niet beregend in droge perioden, ook omdat de leembodem vrij goed vochthoudend is."

Alle onkruidbestrijding gebeurt mechanisch en bij slechte weersomstandigheden moet er nogal eens met de hand gewied worden.

Met veel passie en toewijding teelt de familie Vandersmissen kolen (bloemkool, broccoli, savooikool), pompoenen (oranje, groene en butternut), aardappelen en graan. Door vermarkting via BelOrta koos de familie voor betalingszekerheden, het groeperen van de producenten en het bereiken van een brede afzet.

Voor meer informatie: www.belorta.be
Publicatiedatum: