Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Bio-webshop levert binnen 90 minuten in Reykjavik

Tholen - Net als veel andere landen groeit de vraag naar biologische producten in IJsland snel. Zeker de laatste jaren. Thordur Halldorsson is een gepassioneerd bio-teler in IJsland, daarnaast begon hij noodgedwongen een afzetorganisatie om de producten te vermarkten en zette hij een importorganisatie op om het assortiment te completeren.


Het AGF-schap met onder andere biologische ananas, limes en mango.


Veel aandacht voor versproducten in de biologische winkel.

Wat als je biologische groenten teelt, maar er geen supermarkt is die je producten in het schap wil leggen? Thordur Halldorsson werd 25 jaar geleden met die vraag geconfronteerd. Met een achtergrond in de zakenwereld besloot hij zijn eigen afzet te regelen. "We hebben een eigen markt gecreŰerd. In het begin kregen we bestellingen via email", vertelt Thordur. "Klanten konden via e-mail bestellingen doen, die werden dan enkele dagen later geleverd." Dit basissysteem bestaat nog steeds, maar in de loop van de jaren is er wel veel veranderd en zijn er meer afzetkanalen bij gekomen.

Zes jaar zonder opening

De hoofdstad Reykjavik, waar zo'n twee derde van de IJslanders woont, telt slechts twee biologische speciaalzaken. EÚn daarvan wordt gerund door Thordur. De winkel, BŠndur Ý BŠnum (Farmers in Town) is te vinden op een klein winkelcentrum buiten het centrum, maar centraal in de stad. "Zes jaar geleden wilde onze zoon, die toen voor ons distributiebedrijf werkte, rond de Kerst een winkel openen", vertelt Thordur. "Dat was een groot succes en de winkel is nog altijd open."

Naast een winkel is het pand ook het zenuwcentrum voor de webshop. De emailbestellingen uit de beginjaren zijn vervangen door een website. Daarvoor wordt er samengewerkt met een logistieke partner die in Reykjavik een levering binnen 90 minuten garandeert. Met dit systeem loopt Thordur voorop in de IJslandse markt. Voor klanten buiten Reykjavik wordt nog gezocht naar een goed leveringsmodel. "We leveren al in heel IJsland, de pakketten worden dan vaak bij tankstations afgegeven."


Biologische papaya's, ver van huis in een IJslandse winkel.

Supermarkten

Waar de supermarkten in eerste instantie huiverig waren om de biologische producten in het assortiment op te nemen, is het tij gekeerd. "We leveren ondertussen aan alle supermarkten", vervolgt Thordur. "Wij zijn verantwoordelijk dat de producten in het schap liggen. Als we dat niet goed in de gaten houden, worden de producten niet in het schap gelegd." Daarnaast haalt de organisatie de 'slechte' producten uit het supermarktschap. In de ruimte achter de winkel worden de verpakkingen geopend en de producten gesorteerd. De goede producten worden in de winkel met korting aangeboden.


Overzicht van het AGF-schap.

Kleine sector

Graeni Hlekkurinn verzorgt ondertussen de afzet van andere biologische bedrijven in de groenteteelt, zuivel en veehouderij. De biologische productie in IJsland is klein en door de lage subsidies is het niet aantrekkelijk om om te schakelen, legt Thordur uit. Voorheen was er drie miljoen IKR (22.000 euro) subsidie beschikbaar, dat budget is nu wel verhoogt naar 30 miljoen ISK (220.588 euro) per jaar, maar daarmee is omschakelen nog altijd niet heel aantrekkelijk. Binnen de kasteelt zijn er drie bedrijven die puur biologisch produceren. De overige kastelers gebruiken veel biologische methoden, maar komen niet voor certificering in aanmerking vanwege de teelt op substraat.


De biologische winkel is klein, maar het assortiment is verrassend volledig.

Daarnaast pakte Thordur de import van biologische producten op. Importeurs wilden hun vingers er niet aan branden. "De vraag groeit snel. We begonnen met de import van een halve pallet, tegenwoordig voeren we wekelijks een container in en we zijn niet de enige die importeren." Bang dat een andere importeur in de biologische producten stapt, is hij niet. "Ik zie uit naar dat moment, dan is mijn taak volbracht", reageert de handelaar. "Ik ben in het begin bij alle bedrijven langs geweest, maar ze waren niet ge´nteresseerd. Nu gaan ze zien dat er handel in zit."

Voor meer informatie:

Thordur G. Halldorsson
+354 891 89 83
+354 486 8966
askrift@graenihlekkurinn.is
www.graenihlekkurinn.is

Publicatiedatum: 12-7-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 "Groentehandel net een jachtveld, er zitten altijd een paar stropers tussen"
20-9-2017 "Op je lauweren rusten niet aan ons uitbesteed"
15-9-2017 Gratis bloembollen bij Belgische bio-winkels tijdens Weekend van de Klant
13-9-2017 Typisch Twents groentepakket ziet daglicht
12-9-2017 Odin Bezorgdienst verloot skelter bij nieuwe winactie
5-9-2017 Natuurwinkel Drachten viert 40-jarig jubileum
28-8-2017 Belgische natuurvoedingswinkel Rozebotteltje wordt Biohuisje
24-8-2017 Verkiezing Beste biologische winkel van Nederland gestart
21-8-2017 Bio-speciaalzaken goed telefonisch bereikbaar
16-8-2017 "Breed, divers en biologisch verassortiment"
14-8-2017 Verkoopstal mikpunt van vandalisme en diefstal
20-7-2017 Roosendaal zoekt AGF-marktkoopman voor wekelijkse bio-markt
29-6-2017 Natuurwinkel Amersfoort neemt klanten mee naar streekleveranciers
28-6-2017 Online groenten bestellen bij 'Buurderij' in Assen
28-6-2017 Zomerse sferen bij Natuurwinkel
27-6-2017 Spaaractie voor boodschappenpakket bij Natuurwinkel en Biologisch Specialist
23-6-2017 Natuurwinkel viert vandaag en morgen zomerfeest
19-6-2017 "Ook meteen bijkletsen met collega-ondernemers"
15-6-2017 Pimp je boerderijwinkel
14-6-2017 "Veel milieuwinst te behalen in opzet supply chain"

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *