Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“De regels zijn te strikt”

IJslandse bio-teler zegt EU-logo vaarwel

Tholen - In een kleine gemeenschap en voor kleine telers voldoen veel van de richtlijnen om een Europees bio-logo te mogen voeren niet, dat betoogt Thordur Halldorsson. De IJslander is groothandelaar, detaillist en importeur. In zijn hart is hij gepassioneerd bio-teler van kasgroenten. Na twintig jaar heeft hij de certificering vaarwel gezegd. Zijn eigen merk is nu zijn bio-garantie.


Het AGF-schap; goed gevuld met een breed assortiment biologische groenten.

"We zijn niet meer gecertificeerd, de richting waarin de regelgeving ging is echt te gek", vertelt de IJslander. "Het wordt voor telers en producenten steeds moeilijker en de regels voldoen niet in alle klimaattypes en markten." De visie van Thordur is dan ook breder dan sec biologisch, hij streeft naar duurzame groei. "Daarom wil ik een open mind hebben en flexibel zijn. Die verandering zie je ook breder in de sector." Zo viel het hem op dat er op de Biofach meer aandacht was voor trends als slow food en het minder ging over de regelgeving rond biologisch.


IJslandse tomaten, biologisch geteeld.


Door de open opstelling vallen bepaalde producten extra op.

"De regels zijn te strikt", betoogt Thordur. "Gebruik van bepaalde compost is bijvoorbeeld verboden, ook als er geen verkeerde stoffen inzitten, mogen we die niet gebruiken." De keuze om het label los te laten en het eigen merk, Akur, te gebruiken als bewijs voor een duurzame teelt, leverde wel enige discussie op met de afnemers. Onder andere de IJslandse supermarkten stelden vragen.


Thordur Halldorsson (links) samen met zijn vrouw, twee zonen en een medewerker.

Twee jaar werd er gediscussieerd binnen de IJslandse markt. "We hebben uitgelegd dat we duurzaam werken, dat is belangrijker dan een label", aldus de gepassioneerde IJslander. "Ons Akur-label is bekender dan het bio-logo."


Biologische komkommers met het Akur label. Akur vervangt het biologisch certificaat.

Thordur teelt onder andere komkommers, tomaten en paprika in een kas tijdens de wintermaanden. Hij wisselt de aanvoer af met een andere teler die in de zomermaanden komkommers teelt. Daarnaast is Thordur betrokken bij ongeveer alle schakels in de keten. Zo zette hij een eigen afzetorganisatie op, importeert hij biologische producten voor de IJslandse retail en zet hij een online platform op. Bestellingen via de webshop worden in Reykjavik binnen 90 minuten geleverd.

Voor meer informatie:

Thordur G. Halldorsson
+354 891 89 83
+354 486 8966
askrift@graenihlekkurinn.is
www.graenihlekkurinn.is