Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kom het horen, zien en voelen op Biologische Velddag

Weerbaarheid; hoe creëer je een nuttige en goede basis?

Op de Biologische Velddag, aanstaande woensdag 22 juni in Lelystad, presenteert Wageningen UR diverse onderzoeken als basis voor een weerbaar teeltsysteem. Onderzoek naar plant-bodem interacties staan daarbij volop in de belangstelling. Om tot optimale grasklavermengsels te komen, voor veehouder en akkerbouwer, is een proefveld aangelegd. Naast droge stofopbrengst ligt de focus op de ondergrondse ontwikkeling, die kunt u met eigen ogen bekijken. Biodiversiteit en de rol van nuttige insecten in de landbouw zal toegelicht worden waarbij de ervaringen uit de proef 'Weerbare Systemen' worden meegenomen. De laatste resultaten van de proef met NKG en rijpaden (BASIS) worden gepresenteerd in het veld door Derk van Balen. Hoe de ontwikkeling in de bodem is geweest vanaf de start in 2009 kunt u letterlijk 'in de bodem' bekijken.



Aansluitend richt Ruud Hendriks van de Warmonderhof zich op bewortelingsintensiteit in relatie tot mineralenbenutting (efficiƫntie). Hoe diep en intensief kunnen gewassen wortelen en wordt de bodemvruchtbaarheid van de ondergrond benut? Wat is de rol van humus en klei-humus? En de werking en bijdrage van myccorhiza? En daaruit voortvloeiend: wanneer is een bodem goed genoeg om vooral bodemgericht te bemesten en wanneer is een plantgerichte benadering gewenst.

Daarnaast een presentatie van de ontwikkelingen van rassen met Phytophtora resistentie. In samenwerking met LBI is een rassenproef aangelegd met 12 biologische aardappelrassen, hier zitten ook enkele nieuwe rassen tussen.

Nuttige insecten en landbouw: wat kun je doen om ze te helpen?
Natuurlijke vijanden zoals zweefvliegen, parasitaire wespen en loopkevers kunnen plaaginsecten in gewassen bestrijden. Bijen en hommels zijn waardevol als bestuivers van gewassen. Kijk met Willemien Geertsema en Carla Grashof (Wageningen UR) mee in de veldpresentatie 'Nuttige insecten' door de ogen van nuttige insecten naar het landschap van de Broekemahoeve: hoe kan je op je eigen bedrijf nuttige insecten stimuleren?

Klik hier voor het programma met daarin de deelnemers aan de Biologische Velddag en de tijden van de Veldpresentaties.

Datum: woensdag 22 juni 2016
Thema: Meer vruchten uit de bodem
Tijd: Biologische Velddag vanaf 14:00 uur met om 18:00 uur een Bourgondische warme maaltijd als afsluiting om rondom het houtvuur verder te praten.
Vooraf met korting reserveren diner a 19,50 euro: biovelddag@destrandhoeve.nl.
Symposium Agrifirm: vanaf 10:15 uur opgave via www.agrifirm.com (kiezen voor Agrifirm Feed en daarna biologisch).

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: