Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zweeds experiment biologische voeding misleidend"

Vorig jaar heeft de Coop supermarktketen in Zweden drie weken lang een experiment uitgevoerd op een gezin van vijf. Daarop is nu de nodige kritiek geleverd. Coop staat bekend als pionier op het gebied van biologische voeding in Zweden, met meer dan 600 winkels in het land. Het experiment werd in samenwerking met het Zweedse Environmental Research Institute uitgevoerd (klik hier voor het eerder in Biojournaal verschenen artikel daarover). Het gezin, dat conventionele voeding at om de kosten laag te houden, stapte voor twee weken over naar biologisch en gaf dagelijks urinemonsters.

Uit de resultaten - die in een virale video met de titel 'The Organic Effect' aan het publiek werden gepresenteerd, met tientallen miljoenen bezichtigingen op sociale media - bleek dat voordat het gezin naar biologisch overstapte hun urine gewasbeschermingsmiddelen en andere agrarische chemicaliƫn bevatten. Na het twee weken durende biologische dieet waren de chemicaliƫn er niet meer. "Nu zijn bijna alle gewasbeschermingsmiddelen verdwenen", volgens de video met drie schattige blonde kinderen en hun ouders.



Dat is echter niet het hele verhaal. In een analyse voor de Skepchick 'Bad Chart Thursday' serie vorig jaar, dook Melanie Mallon in wat zij 'Organic Cherry Picking' noemt. Melanie: "De resultaten van het slecht ontworpen experiment toonden precies wat je zou verwachten als je conventioneel voor biologisch vervangt: nagenoeg geen gewasbeschermingsmiddelen in de urine. Mensen realiseren zich echter niet dat ook de biologische landbouw gebruik maakt van gewasbeschermingsmiddelen, maar dit zijn andere middelen waar bij dit experiment niet op getest werd. Dit is als het een groep mensen 'screwdriver-cocktails' laten drinken (sinaasappelsap en wodka), dit dan te vervangen voor rum en cola en daaruit concluderen dat dit leidt tot een nihil wodka niveau in het lichaam."

Lees meer op Forbes
Publicatiedatum: