Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Dam gooit steen in Brusselse vijver

Staatssecretaris Van Dam heeft op 31 mei het Nederlands voorzitterschap aangegrepen om in het informele overleg met de EU-landbouwministers de discussie aan te gaan over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vanaf 2020. Als het aan Van Dam ligt, is het gedaan met de automatische hectaretoeslagen. Voedselkwaliteit, gezondheid, ecologische houdbaarheid en vergroening, innovatie, herstel van de marktpositie van de (kleine) boer en een vitaal platteland zijn de kernelementen in zijn discussienotitie.

De notitie is sterk geënt op het WRR rapport 'Naar een voedselbeleid'. Van Dam raakt ook het gevoelige punt van de mismatch tussen de huidige productieomvang en de vraag, waardoor onder meer de prijzen voor gangbare zuivel en varkensvlees onder de kostprijs liggen. Hij is van mening dat de er meer marktgericht geproduceerd moet worden. Ironisch genoeg werd de bus met Landbouwministers enige tijd opgehouden door actievoerende melkveehouders die het water aan de lippen staat.

De transitie die Van Dam voor ogen heeft voor de EU landbouw- en voedselsector kan volgens Bionext een sterke stimulans voor de biologische sector betekenen. De marktvraag naar biologisch blijft almaar stijgen en levert de bio-boeren over het algemeen een goede prijs op. De omschakeling naar biologisch is sinds begin dit jaar ook in een versnelling geraakt met 108 omschakelaars in het eerste kwartaal van 2016.

Lees hier de Nederlandse versie van de discussiepaper.

Bron: Bionext

Publicatiedatum: