Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toekomst op deze locatie nog wel onzeker

Stadstuinderij Het Zoete Land start succesvol tweede jaar

Afgelopen zaterdag vierde stadstuinderij Het Zoete Land in Leiden de natuur tijdens het landelijke Fête de la nature. Meer dan 100 bezoekers genoten van de Ierse muziek en verschillende workshops zoals een eetbare plantenwandeling en schilderen in de natuur. Er werd soep gemaakt op vuur van verschillende ingrediënten van de tuin. Ook de rondleidingen over de tuin en langs de nieuwe bijenvolken werden goed bezocht.



Het Zoete Land is de Leidse stadstuinderij waar op 2000 m2 groente wordt verbouwd en op 1000 m2 kleinfruit. Daarnaast zijn er eenjarige bloemen voor de pluk opgenomen in de vruchtwisseling en is er een kruidentuin. Er wordt gewerkt volgens het CSA principe: 100 oogstdeelnemers verbinden zich voor een jaar aan de tuin en oogsten wekelijks zelf hun groente, kruiden, bloemen en/of bessen. Ongeveer 20 vrijwilligers werken een dagdeel per week onder leiding van de tuinder. Daarnaast leiden ze stagiaires op en biedt de tuin een dagactiviteit voor Syrische vluchtelingen.



Het tweede teeltjaar is succesvol van start gegaan. Voordat het eerste zaadje in de grond zat was het maximum aantal oogstdeelnemers bereikt en is er zelfs een wachtlijst. Ze werken hard om de bodemvruchtbaarheid te verhogen en dat resulteert nu al in een betere groei van de gewassen vergeleken met vorig jaar. Ze gebruiken potstalmest van biologische boerderij Buiten Verwachting en mulchen veel om uitdroging van de zandgrond tegen te gaan en het organische stofgehalte van de bodem te verhogen.



Ook al is de toekomst van Het Zoete Land op deze locatie onzeker, ze blijven werken op een wijze waarbij de natuur voortgang boekt: naast het bodemleven is ook de biodiversiteit boven de grond enorm toegenomen in twee jaar tijd. De nieuwe bijenvolken maken de tuin nog completer. Het draagvlak onder stadsbewoners groeit en de initiatiefnemers hopen dat Het Zoete Land een vaste plek kan krijgen op deze locatie en zich verder kan ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.hetzoeteland.nl
Publicatiedatum: