Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-sector dringt bij Commissie aan op verbod

Internationaal symposium over patenten in Brussel

Op woensdag 18 mei wordt door het Nederlandse voorzitterschap samen met de Europese Commissie in Brussel een internationaal symposium over patenten en kwekersrecht gehouden. IFOAM EU is ingenomen met het initiatief van het Nederlandse voorzitterschap en dringt er bij de Commissie op aan om concrete juridische stappen te ondernemen om een einde te maken aan patenten op zaden. Het symposium heeft als titel: 'Finding the Balance - Exploring solutions in the debate surrounding patents and plant breeders' rights'.

Thomas Fertl, IFOAM EU-bestuurslid en 'boerenvertegenwoordiger', zegt: "De Europese Commissie moet met spoed verduidelijken dat zaden en genetische eigenschappen die gevonden kunnen worden in de natuur en verkregen worden via conventionele veredeling niet kan worden geoctrooieerd. De patentwetgeving wordt in toenemende mate gebruikt om patenten op natuurlijke eigenschappen aan te vragen, daarmee maakt men misbruik van het octrooisysteem. Dit soort patenten stimuleert verdere marktconcentratie in de sector en belemmert de concurrentie en innovatie in de zaadsector. Vandaag de dag controleren slechts 5 bedrijven 75 procent van de verkochte producten in de gehele zadenwereld en ze bezitten de meeste patenten. Deze collectieve controle over de landbouw en de voedselketen is heel gevaarlijk."

Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext zegt: "We werken samen met de conventionele landbouw, NGO's en vele bezorgde burgers om een ​​einde te maken aan patenten op ons voedsel. Boeren hebben voortdurend behoefte aan nieuwe rassen, aangezien de teeltomstandigheden op de velden en de eisen van de markt snel veranderen. Klimaatverandering maakt het nog urgenter voor boeren om toegang te krijgen tot een breed scala van aangepaste rassen. Patenten op zaden belemmeren de ontwikkeling van nieuwe rassen, verminderen de keuzemogelijkheden en verhogen de prijzen voor boeren en consumenten. Dit bedreigt onze voedselzekerheid op de lange termijn."

Eric Gall, IFOAM EU Policy Manager concludeerde: "Patenten op zaden belemmeren innovatie in de veredeling en blokkeren de circulatie van genetische hulpbronnen. Toegang tot genetische biodiversiteit is essentieel om nieuwe variëteiten te ontwikkelen en mag niet worden geblokkeerd door octrooien. Biologische en kleine boeren lopen in het bijzonder het risico dat ze rassen die ze nodig hebben op de boerderij te verliezen. De Commissie moet met een juridische interpretatie komen die dit soort patenten kan voorkomen."
Publicatiedatum: