Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag trefdag '1000 ha bio gezocht'

België: bio-telers stellen bedrijf open voor collega's

De trefdag '1000 ha bio gezocht' op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro op 26 februari 2016 bracht de vraag naar meer biologische akkerbouw en groenten in Vlaanderen duidelijk in beeld. Ondanks de groeiende marktvraag, hebben geïnteresseerde telers toch nog heel wat praktische vragen. Biologische telers nodigen daarom geïnteresseerde collega's uit.

1000 ha bio gezocht

Tijdens de trefdag '1000 ha bio gezocht' bleek dat er duidelijke marktkansen zijn voor biologische landbouw in Vlaanderen. De consumptie van biologische voeding neemt internationaal toe. Volgens het meest recente jaarrapport 'Biologische Landbouw' van het Departement Landbouw en Visserij groeiden biologische verse groenten in 2015 door naar een marktaandeel van 6%. De biologische veehouderij, die een duidelijke groeiversnelling kent, heeft nood aan meer voedergranen. De verwerkende industrie en de distributie ontwikkelen een biologisch aanbod en willen daarvoor de nodige gewassen ook regionaal betrekken. "Hier liggen kansen voor landbouwers die hun bedrijf een nieuwe oriëntatie willen geven", benadrukte gedeputeerde Bart Naeyaert die het initiatief nam voor deze trefdag.



Ondanks de duidelijke marktvraag, hebben geïnteresseerde telers toch nog heel wat praktische vragen. Thierry Beaucarne, biologische teler in Moeskroen, gaf daarom tijdens de trefdag drie tips en twee 'to do's' mee aan geïnteresseerde landbouwers: "Praat regelmatig met je collega's en spreek met elkaar af, groei gestaag op het ritme van de afzet en onderschat de nodige arbeid niet, maar plan ze goed in" en "Start met een bezoek aan drie bioboeren in je buurt. En probeer dit voorjaar je groenbemester eens mechanisch te vernietigen."

Om de eerste to do van Thierry concreet te maken, nodigen een aantal biologische telers graag geïnteresseerde gangbare collega's uit op hun bedrijf om dit teeltseizoen verder kennis te maken met de biologische teeltwijze. Het programma dat zij samen met Inagro en Bio zoekt Boer ontwikkelden, laat toe om uitgebreid kennis te maken met verschillende thema's en teelten. Deze reeks wordt mede ondersteund door de provincie West-Vlaanderen, Boerenbond, ABS, BioForum en heel wat stakeholders uit de biologische sector.

Biologische telers nodigen uit

In de bezoeken komt een diversiteit aan teelten en thema's aan bod. Uitgebreidere toelichting bij elk bezoek krijg je door op de link te klikken. Graag inschrijven op voorhand.
  • Begin mei - uur nog te bepalen: teeltplanning en bemesting (Alveringem) - Jean-Pierre en Marleen Mouton-Masson telen op een oppervlakte van 24 hectare aardappelen, diverse kolen, knolselder, courgettes en vlinderbloemigen. Tijdens deze thema-avond leer je hoe zij hun vruchtwisseling organiseren en hun bemesting plannen, rekening houdend met de scherpe bemestingsnormen in MAP 5.
  • Vrijdag 27 mei - 13:00 uur: teelt voor industrie (Waremme) - Op 170 hectare teelt Pierre Le Maire samen met zijn zoon industiegroenten (aardappelen, bonen, erwten en tuinbonen) voor Hesbayefrost – Ardo en wortelen, pastinaak, uien en knolselder voor de versmarkt en granen.
  • Woensdag 15 juni - 19:00 uur: graanteelt (Lo-Reninge) - Op het proefveld van Inagro dat aanligt bij biologisch melkveebedrijf Het Ranke Riet in Lo-Reninge zijn rassen triticale en mengteelten met voedererwt en veldboon te bezichtigen. Jacob en Antoon Devreese vertellen hoe zij de teelt van graan op hun bedrijf aanpakken. Ze lichten ook de andere mogelijkheden in de biologische graanteelt toe.
  • Donderdag 30 juni - 17.30 uur: biovelddag Inagro (Rumbeke-Beitem) - Tijdens een rondgang door het veld maak je kennis met de diverse veldproeven en met de bedrijfsvoering op het proefbedrijf. Ter gelegenheid van de acties voor omschakeling richten we het programma naar mogelijke starters.
  • Halfweg juli - uur te bepalen: onkruidbestrijding (Moeskroen) - Thierry Beaucarne teelt 22 hectare biologische akkerbouwgewassen en 20 hectare gangbare teelten. Tijdens deze thema-avond zal Thierry dieper ingaan op de verschillende technieken van (GPS-gestuurde) mechanische onkruidbestrijding in de diverse teelten.
  • Vrijdag 29 juli - 18:30 uur: aardappelteelt (Hulst - Nederland) - Nieuwe technieken voor onkruidbestrijding, rooien en bewaren en biologisch vakmanschap waarborgen een kwalitatief product. Via onder andere de Aardappelhoeve in Tielt vinden deze aardappelen meer en meer de weg naar de (Belgische) supermarkt. In samenwerking met de Aardappelhoeve bezoeken we bio-teler D'haens in Hulste (Zeeland). Naast aardappelen worden op dit bedrijf diverse biologische groenten en knolgewassen geteeld.

Voor meer informatie: Sander Van Haver (0470/26.66.60) of Karel Dewaele (051/273258)

Bron: Inagro
Publicatiedatum: