Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage 10th European Organic Congres in Driebergen

Van Dam zet in op nieuwe EU bio-regelgeving vóór juli

Tholen - Van 4 tot en met 6 april werd het '10th European Organic Congress' in Nederland gehouden. Na de verwelkoming in Amsterdam op maandag was Landgoed De Horst in Driebergen op dinsdag 5 en woensdag 6 april het decor van het congres. Uiteraard was er veel aandacht voor de herziening van de Europese biologische regelgeving. Nederland is momenteel EU-voorzitter. De verschillende betrokken partijen hebben de hoop uitgesproken dat ze vóór het einde van dit voorzitterschap tot een akkoord zullen komen.

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage, met hierin ook foto's van de Nederlandse deelnemers.

IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes verwelkomde staatssecretaris Martijn van Dam dinsdagochtend. Christopher: "Ik ben heel blij dat hij er is, vooral omdat ik gehoord heb dat hij heel enthousiast is over onze boodschap. Ik hoop dan ook dat hij zal bevestigen biologisch te willen gaan versterken. En we hopen natuurlijk dat er onder het Nederlands EU-voorzitterschap een regelgeving komt die voldoet aan de behoeften van de biologische sector."



De staatssecretaris gaf de officiële aftrap en tot tevredenheid van de IFOAM EU-voorzitter gaf Van Dam onder meer aan dat hij biologisch als een concept voor de toekomst ziet. "Ik ben hier om te laten zien dat ik de biologische landbouw steun." Hij is ook van mening dat de biologische sector een alternatief biedt voor ons geïndustrialiseerde voedselsysteem. "Jullie zijn pioniers in het creëren van een meer natuurlijke manier van voedsel produceren." De bio-sector kan volgens hem alleen blijven pionieren door zich te blijven ontwikkelen.

Van Dam wil graag in de eerste helft van dit jaar tot een akkoord komen voor de herziening van de Europese biologische regelgeving. "Dit is ook voor mij persoonlijk een belangrijke ambitie. Maar voordat we de onderhandelingen kunnen afsluiten zijn er nog een aantal dilemma's op te lossen." Hij complimenteerde de biologische sector met de stappen die gemaakt zijn: "Biologisch is misschien nog niet de norm, maar het is een bewuste keuze voor een groeiend aantal consumenten. De grootste uitdaging is om kwalitatief hoogwaardige gezonde voeding op een verantwoorde manier te blijven produceren voor de toekomstige generaties."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Het congres trok een internationaal publiek. Er waren producenten en vertegenwoordigers van bio-belangenorganisaties uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Italië, Polen, Spanje et cetera. De eerste dag lag de focus op de lange termijn. In de vorm van een debat, een paneldiscussie en diverse workshops werd besproken waar de kansen voor biologisch liggen in de komende herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.


Eén van de debatten. Rechts 'moderator' Marco Schlüter (directeur van IFOAM EU Group). Verder van links naar rechts: Thomas Fertl (namens IFOAM EU), Diego Canga Fano (Directorate-General for Agricultural and Rural Development bij de Europese Commissie), Martin Häusling (lid van het Europees Parlement, rapporteur van het 'Legislative Proposal for the New Organic Regulation'), Hans Hoogeveen (namens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken) en rechts Pekka Pesonen (Secretary-General COPA-COGECA).
 
De tweede dag lag het accent op de korte termijn en ging het vooral over de herziening van de Europese biologische regelgeving. Hierbij werd onder meer de vrees uitgesproken dat veel mensen in de sector afwachten wat er met de regelgeving gaat gebeuren voordat ze durven te investeren. Hierdoor groeit de productie niet mee met de vraag. En dat er nog wat dilemma's op te lossen zijn bleek ook uit de discussies en de sessie 'Implementing the new organic regulation in practice'. De afkeuringsgrens op residuen bleek nog altijd een discussiepunt. Een biologische producent zou volgens het huidige voorstel de dupe kunnen worden van pesticidengebruik op andere bedrijven. Tijdens de eerste discussie leek Diego Canga Fano (directorate-general for Agriculture and Rural Development bij de Europese Commissie) open te staan voor een milder alternatief. Bijvoorbeeld door het invoeren van 'Action levels', waarbij mogelijk per geval een afweging kan worden gemaakt.

De komende tijd zullen in Biojournaal diverse artikelen verschijnen over het congres.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.organic-congress-ifoameu.org