Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strijd biologische telers in Fukushima blijft voortduren

Japanse telers worstelen al tijden met de dalende prijzen en de vergrijzing van de agrarische bevolking, maar voor de telers in Fukushima is de situatie nog nijpender. Niet alleen hebben ze last van de aardbeving en de kernsmelting van de kerncentrale Fukushima No. 1 in 2011, de reputatieschade die hier het gevolg van is, staat het herstel van de regio in de weg. 'Fukushima' op een supermarktlabel is vaak al genoeg om de consument te ontmoedigen, ongeacht hoe ver de producten van de besmette gebieden zijn geteeld.

NGO's, overheden en zakelijke donateurs proberen om het beeld van Fukushima te veranderen. Vooral Orgando in de omgeving van Shimokitazawa Tokyo maakt zich met de steun van de Fukushima Organic Agriculture Network sterk voor de biologische telers. In de afgelopen drie jaar bouwde Orgando een netwerk op dat de inwoners van Tokyo het beste van het seizoen, qua biologische producten in Fukushima, voorschotelt. Fukushima is misschien wel het meest bekend om zijn perziken, appelen en rijst. Het menu van Orgando wisselt dagelijks, maakt creatief gebruik van de ingrediƫnten en de muren zijn versierd met de portretten van 30 telers die verantwoordelijk zijn voor de groei van de biologische producten.

De vrees wegnemen voor de besmetting was een van de thema's die tijdens een evenement in Tokyo, afgelopen februari, werden besproken. De dialoog was gericht op de vraag welke rol de biologische agrosector kan spelen bij het herstel van Fukushima. Het evenement werd georganiseerd door Ryo Suzuki van Japan Civil Network en verzamelde vertegenwoordigers van organisaties zoals Oxfam Japan, A Seed Japan en reisbureau JTB.

Een ander belangrijk thema was bioremediatie: het gebruik van gewassen om de grond van radioactieve isotopen te reinigen. Een plantensoort die eerder is gebruikt om het niveau van cesium- en strontiumisotopen in de bodem rond Tsjernobyl te verminderen, is koolzaad. The Green Oil Project heeft tot doel om deze resultaten ook in de wijk Futaba rond Fukushima's kerncentrale te behalen.

"Maar het gaat ook om de uitwisseling van kennis", zegt Akihiro Asami, secretaris-generaal van de Fukushima Organic Agriculture Network. "Producenten kunnen komen naar Tokyo, maar ik wil dat de consument Fukushima komt bezoeken en niet alleen geselecteerde telers, maar ook de bewoners. Als ze het leven op het platteland proeven, zullen ze deze gemeenschappen meer willen ondersteunen."

Source: japantimes.co.jp
Publicatiedatum: