Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derde debatavond op dinsdag 29 maart

Voedsel, gezondheid & gedrag

Met 240 bezoekers was ook de tweede avond van 'It's the food, my friend!' goed bezocht. Thema was de relatie tussen vluchtelingen, landbouw en voedsel. Belangrijkste aanbevelingen voor landbouw Afrika: minder aandacht voor irrigatie en meer aandacht voor een betere bodemvruchtbaarheid met zowel kunstmest als organische mest. Daarnaast marktbescherming en het steunen van gezinsbedrijven die voor de regionale markt produceren.

Op de derde avond gaan we terug naar Nederland met een thema waar lange tijd een taboe op rustte. In hoeverre wordt naast onze gezondheid, ook ons gedrag beïnvloedt door ons voedingspatroon?

De belangstelling voor gezonde voeding is, mede als gevolg van de toename van welvaartsziekten, sterk toegenomen. De laatste jaren is er ook meer interesse voor de effecten van voeding op ons gedrag en op onze arbeids- en leerprestaties. Voorbeeld: voedingsexperimenten in gevangenissen hebben opmerkelijke resultaten opgeleverd bij het terugdringen van agressie. Wat kunnen we hier zelf mee, privé, op ons werk, in zorginstellingen, in de opvoeding en in het onderwijs?

Sprekers:
  • dr. Gert Schuitemaker, orthomoleculair apotheker, auteur boeken over voeding en gedrag en hoofdredacteur van het blad 'Fit met Voeding'
  • dr. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie, Wageningen Universiteit
  • dr. Ap Zaalberg, WODC, ministerie van Veiligheid en Justitie

Volgende debatten:
Dinsdag 19 april, 20:00-22:00 uur
Bacteriën als vrienden in de voedselketen

Slotdebat zaterdag (!) 21 mei 11:00 -15:30 uur
Naar een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem

Kaartverkoop:
Kaarten voor de avonden: 12 euro regulier en 7 euro voor studenten.
Alle toegangsprijzen inclusief koffie en thee bij aankomst (tot 19:50 uur)
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open: 19:30 uur).

Kaarten voor de slotzaterdag 20 euro en 12 euro voor studenten (inclusief lunch). Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open: 10:30 uur) tot 15:30 uur.

Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Organisatie:
  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen in samenwerking met de Rode Hoed.

Partner: Youth Food Movement

Mediapartners: dagblad Trouw en Foodlog.nl


Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
  • Ministerie van Economische Zaken
  • Achmea
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Nederlandse Zuivelorganisatie NZO
  • DO-IT
  • Koppert B.V.
  • Eosta

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, info@ecominds.nl, 06 206731016 en
Wouter van der Weijden, wvanderweijden@clm.nl, 06 41710428
Publicatiedatum: