Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage - haantjes gearriveerd bij Boerveenshof

"Het is toch mooi dat je dit nog zo'n haan kunt gunnen?"

BNR-verslaggever Harmen van der Veen heeft een reportage gemaakt over de 'geluksvogels' ofwel de haantjes bij biologisch-dynamisch pluimveebedrijf Boerveenshof in Gasselternijveen (Drenthe). Dit bedrijf geeft de haantjes een gelukkig en vrij leven alvorens ze de hanenkuikens naar de slacht brengen. De verslaggever spreekt met Rolf Kanninga en zag een nieuwe lading 'geluksvogels' arriveren.

De verslaggever omschrijft de dieren bij aankomst allereerst als geluksvogels, aangezien ze anders na de geboorte vermorzeld, verhakt en vergast zouden worden. Rolf: "Nu hebben ze een dikke honderd dagen om nog even lekker te spelen, te groeien en leuke dingen te doen." De verslaggever omschrijft ze als 'waardeloze dieren', omdat ze te weinig vlees hebben en geen eieren leggen. Rolf vertelt daarop dat ze er op deze manier iets leuks en nuttigs mee willen doen om uiteindelijk een heerlijk braadhaantje te creƫren.



Op dit moment is het zeker nog niet rendabel. Hij legt er nu ongeveer 1 euro per haan op toe op dit moment. Maar hoe willen ze het dan wel rendabel maken?: "Als je grotere aantallen doet, als het allemaal aanslaat en de consument is er klaar voor, dan houd je er uiteindelijk makkelijker een keer wat aan over." Het idee is om er de markt mee open te breken.

De consument die wat meer begaan is met het dierenwelzijn heeft er wel wat meer voor over volgens de BD-pluimveehouder. "Die waarderen het ook ten zeerste dat wij dit doen. Dat ze daar een euro'tje extra voor moeten betalen, dat vinden ze niet erg. Dat doen ze met veel plezier. En ze krijgen er wat heerlijks voor terug, waarvan ze weten dat het goed is." Aan het eind van het fragment zijn alle haantjes in de stal gearriveerd. "Een heel mooi plaatje. Het ziet er geweldig uit. Het is toch mooi dat je dit nog zo'n haan kunt gunnen?"

Klik hier om het fragment te beluisteren.

Bron: BNR
Publicatiedatum: