Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Vijfsprong winnaar Cum Laude 2016 met 'boeren acidophilus'

Kaasboerderij De Vijfsprong uit Vorden is dit jaar als enige biologisch-dynamische boerderij in de prijzen gevallen in de Cum Laude-wedstrijd. De Vijfsprong won in de categorie 'boerderijzuivel' met het product 'boeren acidophilus'. Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen.

Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed en kloppend verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. Ook de door de Europese Unie als 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit' (GTS) erkende Goudse Boerenkaas waarmee het allemaal begon, is allesbehalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct: elke Boerenkaas is uniek, dankzij de rauwmelkse bereiding op de boerderij.

Donderdag 10 maart werden alle winnaars Cum Laude 2016 in Kamerik bekendgemaakt en gehuldigd.

Winnaar in de categorie 'boerderijzuivel' is Kaasboerderij De Vijfsprong (Vorden) met het product 'boeren acidophilus'. De acidophilus is een melkdrank, gemaakt van 'rauwe' melk. Volgens de jury is het product lekker fris, spannend en verrassend van smaak; echt een toppertje.


Frank de Haan van De Vijfsprong in Vorden, winnaar Cum Laude 2016 met Boeren Acidophilus.

In de categorie 'boerderijzuivel' zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam 'Boeren' voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. Op 7 maart beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze 'technische keuring' wegen 'geur' en 'smaak' het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de 'consistentie' zijn belangrijk: hoe 'voelt' het product in de mond? Is de kaas lekker smedig? Zijn de gaatjes mooi verdeeld over de kaas? Is de yoghurt mooi glad, de karnemelk niet te dun of juist te dik? De boter glad en goed smeerbaar? Voor zuivelproducten is bovendien de pH (zuurtegraad) een belangrijke graadmeter.

Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat 'Cum Laude' voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat 'Cum Laude' zijn zo spoedig mogelijk na 10 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en in een aantal supermarkten.

Op zaterdag 19 maart krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan: 'Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude'. 'Ontmoet de Boer en Proef Cum Laude' vindt van 12:30 tot 14:30 uur plaats in de Fenix Food Factory aan de Veerlaan 19D, 3072 AN in Rotterdam. Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.
Publicatiedatum: