Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

4.100 euro voor awardwinnende Spaanse bio-ham

De prestigieuze jaarlijkse BIOFACH-award, de Oscar binnen de sector, is dit jaar uitgereikt aan een Spaanse producent van ham. De schaarse Spaanse ham wordt gemaakt door varkenshouder Eduardo Donato uit Cortegana, in Zuid-Spanje. De ham is niet alleen een prijswinnaar maar ook prijzig. Een been Dehesa Maladua kost 4.100 euro.


bron: Facebook

De varkenshouder is dan ook verre van een grootschalige, commerciƫle onderneming. Samen met enkele dorpsgenoten redde Eduardo Donato 25 jaar geleden het varkenssoort Manchado de Jabugo van uitsterven. Deze varkens eindigen als ham.
Ondanks de goede prijs die de hammen opbrengen, zijn veel varkenshouders gestopt met de productie van de kostbare Dehesa Maladua. De veestapel rond het dorp telt inmiddels 22.500 varkens die vrij door de bossen rond het dorp lopen.

Eduardo Donato produceert 80 hammen per jaar. De hoge prijs wordt mede veroorzaakt doordat het drie jaar duurt voordat de varkens volwassen zijn en er is geen garantie dat de kwaliteit van het vlees goed genoeg is voor de ham. Het geheim van de ham: "Geduld, passie en plezier."
Publicatiedatum: