Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Barbara Baving: "Voor onze plannen was geen tijd"

Spruit in gesprek met overnamekandidaten

In november werd in dit Biojournaal-artikel al gemeld dat natuurvoedingswinkel Spruit in Enkhuizen vanaf de zomer van 2016 ter overname beschikbaar is. Jet Rood heeft een interview gehouden met Barbara Baving, zij runt de winkel samen met Amber Leenbeek. Ze vertelt dat ze in onderhandeling zijn met drie mensen. "Het betreft een man en zijn zus en zwager. De man heeft ervaring en gaat het stel ondersteunen dat de zaak wil gaan runnen. Zoals het er nu voor staat moeten we eruit zien te komen qua financiën", aldus Barbara.

Hoe is dit voor jou, dat je gaat stoppen?
"Het zal voor mij een bevrijding zijn als ik die verantwoordelijkheid niet meer hoef te hebben. Het sociale ga ik missen, de spontane gesprekken. Dat zijn van die cadeautjes. Hier moet ik iets anders voor gaan bedenken."

Had je een ideaalbeeld van hoe Spruit zou kunnen worden?

"Niet direct. Die is sterk gegroeid tijdens mijn werkzaamheden. We zijn bijna een jaar bezig geweest met de Paktuinen, een grotere locatie waar wij onze ideeën wilden verwezenlijken. Helaas ging dat niet door en kwamen we hier aan de andere kant op de Westerstraat 30-32. Het in stand houden van de winkel maakte dat er voor onze plannen geen tijd was."


Barbara Baving.

Wat was je drive?
"De behoefte van mensen aan een sociaal platform. Wat ik wil is mensen bij elkaar brengen. Ik ben bezig om dit te verwezenlijken, maar heb hier een goede ruimte voor nodig. Hier in Spruit had het prima gekund. Door te communiceren met elkaar krijg je vaak de antwoorden waar je naar op zoek bent. Het gaat om dat waar ik naar streef, verbinding."

De naam Spruit is leuk bedacht: voedingsbodem voor mooie dingen. Wie bedacht de naam?
"Evelien een vriendin van ons die we via de winkel kennen, kwam met de naam. We zochten een nieuwe gemakkelijke Hollandse naam en die moest duidelijk zijn."

Je vertelde eerder over de Paktuinen. Eigenaar en omwonenden waren enthousiast dat jullie een groene passage wilden opzetten samen met de eigenaresse van een biologisch restaurant. Helaas gaf de gemeente geen fiat voor jullie plannen. Dat was enerzijds wel een klap in het gezicht denk ik?
"Uiteindelijk zie je hem wel aankomen, want het ging allemaal zo stroef aan alle kanten. Ik bedoel niet bij ons, de plannen waren er en de buurt hadden we mee. De eigenaar was ontzettend meewerkend. Maar ja, als je dan elke keer weer merkt dat je iets nieuws moet gaan inleveren bij de gemeente en elke keer blijkt dat het toch weer niet kan. De gemeente houdt erg vast aan het kernwinkel gebied, dat is de Westerstraat en daar is veel leegstand."

Ik ben aan het einde van mijn vragen, is er een vraag die je gemist hebt?
"Ja, ik dacht wat zal ik nou gaan zeggen over wat de winkel me gegeven heeft. Wat me heel duidelijk is geworden; wij zijn geen ondernemers, we zijn niet commercieel. En het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb is dat Amber en ik 10 jaar geleden nooit hadden kunnen denken dat we hier zo een winkel zouden hebben."

Auteur: Jet Rood

Voor meer informatie: www.spruit.co
Publicatiedatum: