Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische bio-wijnboeren klagen over fraude

Een groep West-Australische biologische wijnmakers heeft bij de overheid aangeklopt met klachten over wijnproducenten die het etiket duurzaam aan hun wijn hangen als een middel om meer verkoop te genereren. Zij willen wetgeving die deze praktijken strafbaar stelt.

Wijnmaker Peter Stanlake ziet de problemen met het verdraaien van de herkomst van de wijn, niet alleen via etiketten, maar ook via mond-tot-mond reclame door producenten en marketeers bij de afnemers als slijterijen en restaurants.

Jamie McCall van de Burnside Organic Farm zei vorig jaar: "We zijn onthutst over de wijdverspreide aanspraken die gemaakt worden ten aanzien van biologische wijn. Hij zegt dat termen als 'onbespoten', 'natuurlijk', 'biologische methoden' geen enkele inhoud hebben als er geen kwaliteitsgarantie of norm aan hangt.


 
Mick Scott schreef naar de overheid dat het misleidend en mogelijk strafbaar is om benamingen als 'biologische methoden' of 'bio-dynamisch verbouwd' zomaar te gebruiken, terwijl hij zelf veel tijd en geld steekt in het behouden van zijn certificaat. "Het zijn oneerlijke praktijken, ze ondermijnen de integriteit van onze sector en leiden tot wantrouwen van de consumenten."

Peter Stanlake zei: "Veel van de zogenaamde biologische wijnen in restaurants en slijterijen zijn niet gecertificeerd en datzelfde geldt voor veel webwinkels." De ACCC zegt dat bedrijven geen zaken mogen claimen die incorrect zijn of die een verkeerde indruk kunnen wekken. Dit geldt voor reclame, verpakkingen en elke voor van informatieverstrekking, maar ook bedrijfsstatements in de media of online. Ook moeten klanten kunnen vertrouwen op het feit dat de wijn echt biologisch is. Misleiding en bedrog zijn strafbaar.

Een andere onafhankelijke wijnproducent, Hunter Smith, zei dat het misbruik van terminologie toeneemt. Zijn wijn is gecertificeerd biologisch, alhoewel sommigen anders willen beweren. Zijn certificaat staat echter op alle etiketten.

Hij beweert dat het certificeringsproces niet ingewikkeld is. Het kost geld en je moet het goed doen, want alleen voor de verkoop gaan, is geen goed idee. Bij zijn bedrijf gaat het erom de beste wijn te maken en biologisch valt u eenmaal hieronder.
Smith zegt ook dat restaurants te makkelijk met de beweringen omgaan. Er worden wijnen geserveerd onder het etiket biologisch, terwijl ze dat niet zijn. Een hoogstaand restaurant bood vier wijnen aan die bio-dynamisch verbouwd zouden zijn en Smith kreeg woedende reacties van wijnkenners. Dit suggereert dat sommige wijnhandelaren er belang bij hebben om wijnen als biologisch te verkopen.

Het verkopen van wijn onder de noemer biologisch en bio-dynamisch gaat onverminderd door. Luiheid en 'door de vingers zien' spelen hier een grote rol. Experts raden klanten nu aan om goed op het etiket te letten. Indien er geen certificering te zien is, mag men aannemen dat de term 'biologisch' niet van toepassing is.

bron: Good Food
Publicatiedatum: