Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gevolg van instellen nieuwe actiegrens

"Relatief veel meldingen van residuen in bio-maïsproducten"

SecureFeed kreeg in de laatste vier maanden van 2015 fors minder meldingen over verhoogde waardes van DON en ZEA en juist meer meldingen over Aflatoxine B1 in maïs-(bij)producten. Het volgt op de overgang van verwerking van maïs van oogst 2014 naar oogst 2015. De maïs van 2015 is van aanmerkelijk betere kwaliteit wat betreft mycotoxinen. Verplichte intensieve monitoring op Aflatoxine B1 bij de nieuwe oogst leidde echter tot meer meldingen van deze schimmeltoxine. In de laatste vier maanden van 2015 kreeg SecureFeed in totaal 223 meldingen. In de periode mei tot en met augustus lag het aantal op 443.

In het berichtje op de website van SecureFeed staat verder dat ze relatief veel meldingen kregen van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in biologische producten. Om die reden stelde SecureFeed in de laatste maanden van 2015 een actiegrens van 0,01 milligram/kilo vast voor alle pesticiden in biologische producten. Deze actiegrens is meestal gelijk aan de huidige detectiegrens en ligt beduidend lager dan de voedselveiligheidsnormen voor diezelfde pesticiden in gangbare diervoeders. Het instellen van een nieuwe actiegrens heeft mede geleid tot een verdrievoudiging van het aantal meldingen van pesticiden in biologische producten ten opzichte van de periode van mei tot en met augustus. Deze meldingen zijn vooral bedoeld om inzicht te krijgen in de integriteit van biologische diervoeders. De biologische markt eist producten zonder pesticiden. De verzamelde meldingen geven inzicht in de problematiek, waarmee maatregelen zijn te nemen om deze (kruis)contaminatie tegen te gaan.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: