Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Matthijs Schouten: "Al zo'n 15% andersdenkenden"

Openingsavond It's the food trekt 260 belangstellenden

Voor 260 belangstellenden hield bioloog, ecoloog en filosoof Matthijs Schouten maandagavond de openingstoespraak in de vijfdelige serie 'It's the food,my friend' in de Rode Hoed over 'landbouwcultuur, vlees en ethiek'. Matthijs ging diep in op het 'ongemak' wat in vrijwel alle culturen bestaat bij het doden van dieren omwille van het eten van vlees, wat vanuit de meeste religies dan ook aan tal van voorschriften is gekoppeld. Dat ongemak is nu ook weer volop aan de orde. Gedragspychologen geven volgens Schouten aan dat als 30% van de mensen anders naar dingen gaan kijken, er zich een transitie in die richting voltrekt. Ons beeld als heerser over de natuur is volgens Schouten inmiddels voor twee derde van de bevolking al is achterhaald. We gaan ons weer meer als onderdeel van de natuur zien. Volgens Schouten zitten we nu op zo'n 15% andersdenkenden. Nog drie jaar te gaan gaf hij optimistisch aan waarin de voedselpatronen verder veranderen. Hij pleitte vooral voor meer ethisch besef en bewuste keuzes van de consument en het doorberekenen van de echte prijs van ons voedsel die we via allerlei belastingmaatregelen uiteindelijk toch moeten betalen. We leven op de pof, aldus Schouten.


Bioloog en ecoloog Matthijs Schouten. Foto's Michiel Wijnbergh.

Naast Schouten kwam biologisch melkveehouder en zelfverklaard natuurboer Jaring Brunia uit Friesland aan het woord. Hij hield een pleidooi voor veel verdergaande integratie van landbouw en natuur. Tjeerd de Groot van Nederlandse Zuivel Organisatie gaf aan dat de melkveehouderij in Nederland nog relatief kleinschalig en natuurlijk is en dat hij vooral kleine stapjes in duurzaamheid wil zetten met de middengroep. Dat we moeten inzetten op kwaliteit en duurzaamheid staat voor hem vast in een land met zulke hoge grondprijzen. Lotte Wouters, oprichter van de Food Line Up en cateraar voor festivals hield een hoopvol verhaal over hoe ze werkt aan de omslag bij festivals en evenementen om van bulkvoedsel te gaan naar kwaliteit met een goed verhaal. Gespreksleider Felix Rottenberg vatte het geheel samen als 'een avond van de hoop'. Een journalistiek verslag staat inmiddels op foodlog.nl.


Jaring Brunia met gespreksleider Felix Rottenberg (rechts).

Een uitgebreid verslag volgt einde week op www.clm.nl De volgende avond is op maandag 14 maart en gaat over de relatie landbouw, voedsel en de vluchtelingenproblematiek.



Kaarten via www.rodehoed.nl.
Publicatiedatum: