Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport Soil Association

Britse bio-markt groeit met 5 procent

Tholen - De Britse bio-markt bereikt binnenkort een waarde van 2 miljard pond, dat schrijft de Soil Association in haar laatste rapport over de sector. De biologische markt groeide afgelopen jaar met een stevige 4,9 procent, ter vergelijking: de conventionele voedingsmiddelenmarkt kromp met 1 procent. Daarmee groeide de markt voor het derde jaar op rij. "Het is een optimistisch beeld voor producenten, die de kans hebben om de groeiende consumentenvraag naar biologische producten te vervullen", aldus het rapport.

De Britse markt heeft een omvang van 1,95 miljard pond, de wereldwijde markt heeft een omvang van zo'n 49 miljard pond. De Britse markt is volop in beweging, naast de stevige groei is er ook een verschuiving te zien in consumentenbestedingen. Hoewel nog in alle segmenten de verkopen toenemen, zijn de maaltijdboxen en onlineaankopen de koploper met een groei van 9,1 procent. Tweede staan de onafhankelijke retailers, goed voor een groei van 7,5 procent. Supermarkten komen op de derde plaats met een groei van 3,2 procent.


Lees hier het volledige rapport.

Minder naar supermarkt

Deze verschuiving tekent de verandering in het bestedingspatroon. Consumenten laten de grote supermarkten buiten het centrum van de Britse steden steeds vaker links liggen. In plaats daarvan kiezen de consumenten vaker voor kleine winkels in het centrum, waar de onafhankelijke detaillisten met een specialistisch assortiment van profiteren. Daarnaast wijken consumenten vaker uit naar online aanbieders of maaltijdboxen omdat de assortimenten in de verschillende winkels vaak ontoereikend is.



Lees hier het volledige rapport.

Op productniveau zijn de grote groeiers jam en spreads (+28.1%), vis (+25.1%), oliën en azijn (+17,5%), bananen (+14,4%), gevogelte (+13,1%) en thee (12,8%). Gezondheids- en schoonheidsproducten zagen een groei van 21,6 procent, de biologische textielmarkt nam met 16 procent toe.

Catering en horeca

Niet alleen bij de supermarkten en detaillisten groeit de vraag naar biologisch, ook in de catering neemt het aandeel bio een vlucht. Mede dankzij een investering van 9 miljoen pond van de Soil Association is deze sector gegroeid naar een omvang van 64,3 miljoen pond. Een groei van 15,2 procent. Ook grote ketens als McDonald's, Giraffe, Nando's en Jamie's Italian gebruiken meer biologische producten in de gerechten. Ook scholen serveren steeds vaker biologische maaltijden aan de leerlingen.



Lees hier het volledige rapport.

Areaal en toekomst

Aan de productiezijde telt het hele Verenigd Koninkrijk 529.000 hectare biologische landbouwgrond, daar bovenop komt nog eens 19.700 hectare in omschakeling. Verdeeld naar de verschillende regio's heeft Engeland het grootste areaal met 295.700 hectare en 12.500 hectare in omschakeling. Schotland volgt als tweede met 132.900 hectare en 3.000 hectare in omschakeling. Derde is Wales met 91.600 hectare en 4.100 hectare in omschakeling. Als laatste staat Noord-Ierland met 8.800 hectare en 200 hectare in omschakeling.

Voor de toekomst geeft bijna twee derde van de gecertificeerde bedrijven aan groei te verwachten. Dankzij consumenten die meer zoeken naar een breed assortiment kunnen online kanalen en detaillisten op groei rekenen. Van de consumenten zijn de Millenials (geboren tussen 1980-2000) de grootste groep potentiële bio-consumenten. Daarnaast biedt export kansen voor de sector. De Soil Association verwacht dit jaar een groei rond de 5 procent. Daarmee passeert de markt de grens van 2 miljard pond en wellicht wordt ook het record van voor de crisis gebroken.

Lees hier het volledige rapport
.