In het studieboek over het dierenleven en doding belichten de twee redacteuren Franck Meijboom (Universiteit Utrecht) en Elsbeth Stassen (Wageningen University) de onderliggende waarden en theorieën bij het doden van dieren en de ethische aspecten in verschillende dierpraktijken. Denk aan productiedieren in de intensieve veehouderij, gezelschapsdieren thuis en proefdieren in laboratoria. De redactie stelde hiervoor een interdisciplinaire groep schrijvers samen uit binnen- en buitenland.
Waardeoordelen over dierenlevens
De auteurs stellen dat het doden van dieren weliswaar een dagelijkse activiteit is, maar geen moreel neutrale bezigheid. Consumenten en maatschappelijke organisaties maken zich vaak zorgen over het welzijn van het levende dier voordat het wordt geslacht, en stellen ook vragen over de zin van doding uit oogpunt van faunabeheer, zoals vanwege de levensvatbaarheid van een populatie. Anderen wijzen het dieren doden af wanneer het vlees de bron is van ons voedsel, of zij vinden dat het bereiken van wetenschappelijke doelen nooit over de rug van proefdieren mag gaan. Het is duidelijk: een standaardoplossing over het lot van dierenlevens is niet te formuleren.De auteurs gaan ook in het boek met de ondertitel Ethical and societal considerations on killing animals in op de pluriformiteit van zienswijzen over het leven en de dood van dieren. Zij laten met een overzicht van ethische uitgangspunten zien hoe morele vooronderstellingen over het doden van dieren bepalend zijn voor de diversiteit aan meningen. Na deze theoretische uitweidingen beschrijven zij ethische praktijkgevallen in bijvoorbeeld wildbeheer, visserij, viskwekerijen, dierexperimenten, de (intensieve) veehouderij en bij gezelschapsdieren. Hiermee kunnen dierenartsen, studenten en docenten, maar ook beleidsmakers en andere professionals die met dieren werken ethisch en moreel goed overwogen besluiten nemen.
Voor meer informatie: Elsbeth Stassen