Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Workshop van Friese Natuurcoöperatie NFW

Noordelijk Fryske Wouden op Voedsel Anders Conferentie

Gedeputeerde Johannes Kramer pleit voor meer 'Natuur-inclusieve landbouw' waarin getracht wordt om de meerwaarde van agrarisch natuurbeheer en de bijdrage aan duurzame landbouw meer in de productprijs te vermarkten zodat de provincies minder hoeven bij te dragen. De eerste natuur-coöperaties van Nederland waren in de provincie Fryslân en die zijn momenteel onderdeel van de Noordelijk Fryske Wouden in een gebied van 5 gemeenten met 1000 boeren als lid. Op de Voedsel Anders Conferentie (12 en 13 februari) was er een presentatie van een Friese boerin, een gedeputeerde en de oud-voorzitter die allemaal bij deze organisatie betrokken zijn.



Douwe Hoogland is gepensioneerd biologisch veehouder en voormalig voorzitter van de Noordelijk Fryske Wouden en tegenwoordig statenlid van de PvdA. Douwe Hoogland vertelde: "Het ging om agrarisch natuurbeheer. Daarbij wilden we boeren individueel meer ontzorgen en ondersteunen bij het verkrijgen van de beheers subsidies. Vanaf het begin is 'Zelfsturing' het belangrijkste strijdmiddel geweest. Door veel dingen zelf te doen behoud je het draagvlak bij de boeren, kun je beter de effecten laten zien, heb je er meer grip op en hou je er ook meer plezier in. Daarnaast bespaar je veel op overheadkosten. De laatste jaren kwam er een gigantisch controlesysteem van overheid en de EU om de hoek kijken. Doordat wij al gewend waren aan zelfsturing kunnen wij nu meteen de controle beter vorm en inhoud geven waar blijkt dat de overheid op andere terreinen dat nog moet ontdekken."



Gedeputeerde Johannes Kramer vertelde dat de provincies nog steeds de nadelige gevolgen ondervinden van de zware bezuinigen door Henk Bleker toen die nog op staatsecretaris van Landbouw was. De provincies zijn voor een deel gaan bijspringen om dat enigszins te compenseren maar de grenzen zijn nu wel bereikt. Kramer pleitte daarom voor 'Natuur-inclusieve landbouw' waarin getracht wordt om de meerwaarde van agrarisch natuurbeheer en de bijdrage aan duurzame landbouw meer in de productprijs te vermarkten en de provincie minder hoeft bij te dragen. Uit de zaal kwam de opmerking dat overheid best iets mag bijdragen omdat de gangbare landbouw wel wordt gesubsidieerd doordat veel maatschappelijke kosten van milieuschade door de overheid worden betaald. 
Publicatiedatum: