Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijfjarenplan moet bio-groententeelt in Ho Chi Minhstad stimuleren

Een vijfjarenplan voor de teelt van biologische groenten in Ho Chi Minhstad, Vietnam, is goedgekeurd door de People's Committee. Het programma richt zich op meer dan 16.000 hectare aan biologische groenteteelt in 2020 met een productie van meer dan 33.000 euro per hectare.

De stad wil dat 90 procent van de telers en organisaties die groenten en fruit telen voldoen aan de normen van VietGAP. Tegen het einde van 2015 bestonden de teeltgebieden uit 15.800 hectare met een gemiddelde productiviteit van 375.000 ton per jaar: een stijging van respectievelijk 19 procent en 33,7 procent in vergelijking met 2011. Ten minste 721 organisaties en telers hebben de VietGAP-certificering gekregen verdeeld over meer dan 2.000 hectare. Het teeltgebied is bijna verdubbeld in vergelijking met de periode 2006-2010.



Lokale autoriteiten hebben leningen met lage rente en promotiecampagnes voor veilige groenten geïntroduceerd, evenals nieuwe en promotionele verpakkingen. De hoge vraag dwingt de telers om betere methoden te gebruiken voor kwalitatief betere producten onder de VietGAP-standaard. Ondanks deze veranderingen werd de biologische groente- en fruitteelt in de periode 2011-15 geconfronteerd met een aantal zwakke punten.

Door de verstedelijking is het areaal beperkt in Vietnam en dan met name in Ho Chi Mingstad. De prijs voor groenten die voldoen aan de VietGAP-standaard is ook hetzelfde gebleven als de productie zonder dergelijke normen. Daarnaast zijn er veel telers die graag de certificering willen ontvangen, maar dit niet kunnen omdat hun land is gelegen buiten het aangewezen areaal voor biologische producten. Een ander probleem is het gebrek aan een volledig betrouwbare en veilige voedselketen geweest, omdat de oorsprong van sommige producten moeilijk te achterhalen is.

Ho Chi Minhstad zal dergelijke beperkingen verbeteren door het verhogen van de kwaliteit en de productiviteit en het creëren van nauwe banden tussen de partners in de voedselketen. In de periode 2016-2020 nemen de coöperaties deel aan het 'ontwikkelingsprogramma biologische en veilige groenten' en zullen de VietGAP-certificering ontvangen voor alle productie. Daarbij zal negentig procent van hun producten worden verkocht via ordecontracten. Om deze doelen te bereiken, zullen de lokale autoriteiten wetenschappelijk en technologisch onderzoek bevorderen, evenals de overdracht en de toepassing en verbetering van de voedselveiligheid, vallend onder het staatsbeheer.

Bron: Vietnamnews.vn
Publicatiedatum: