Winkelketen ASDA was de duurste met 109% bovenop de prijs en Tesco de laagste met 82%. Wortelen en broccoli toonden het grootste prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch met soms wel 200% verschil. De biologische wortelen kostten 1,83 euro per kilo tegenover 0,60 euro voor niet-biologische en bij broccoli lag de verhouding op 1,82 euro tegenover 0,60 euro.
Op koffie zat de laagste toeslag: ruim 28%. Voor biologisch vlees en bananen lag de toeslag op ongeveer een derde. Shane Forster, manager van Voucherbox, zei dat deze totale uitgaven gelijk zijn aan die voor een geheel verzorgd weekend of een week all-inclusive vakantie. Het is goed dat we dit laten zien aan mensen die eventueel willen overstappen naar biologisch, zo liet hij weten.
Discounters geven hoop?
Terwijl de huismerken van sommige biologische producten niet eens veel in prijs verschillen met de niet-biologische, zijn de discounter, zoals Aldi en Lidl al bezig met het introduceren van een biologisch assortiment.Het prijsverschil zit hem vaak in de extra zorg van de biologische telers voor het milieu en dierenwelzijn. Voor wat betreft dierproducten waren eieren het duurst: 112%. Maar pap (130%), brood (185%), broccoli en wortelen gaven allemaal grotere prijsverschillen.
Aldi en Lidl werden niet betrokken bij het onderzoek en beide bedrijven weigerden commentaar omtrent hun biologische prijzen beleid. Uit de website van Aldi bleek wel dat zes uitloopeieren 37% duurder waren dan niet-uitloop eieren en dat de biologische cheddar 56% duurder was.
Een ander onderzoek uit 2015 toont aan dat 54% van het winkelend publiek de biologische producten zo duur vindt dat ze niet regelmatig gekocht worden. 36% zei hetzelfde over Fair Trade producten. In 2012 vond 76% nog dat biologische producten te duur waren.
Bron: Food Navigator