Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dag van het Zeewier: 6 februari

Een bijzonder 'plantje' als zeewier verdient een eigen dag waarop extra aandacht wordt besteed aan het potentieel ervan. In Japan, bakermat van de zeewiercultuur, doen ze dit al sinds 1966: op 6 februari in het jaar 702 besloot de keizer dat zeewier dusdanig waardevol was dat je er belasting mee mocht betalen. Belasting betalen middels zeewier was in Japan zelfs tot in de 18e eeuw mogelijk. En in 1966 is 6 februari benoemd tot Zeewierdag in Japan. In Nederland staan we op deze datum ook even stil bij het belang van zeewier.

Zeewier wordt al eeuwenlang gebruikt; in het verre oosten eten ze het dagelijks. Denk aan sushi en wakame-salade. Maar niet alleen daar weten ze hoe lekker en gezond zeewier is. Ook in Europa werd in zeewierrijke gebieden vooral vroeger veel wier gegeten omdat het voorhanden was en rijk aan voedingsstoffen. In Wales maakten ze bijvoorbeeld LAVER bread, gebakken 'broodjes' van nori zeewier en havermout. Samen met spek een voedzaam ontbijt. Door het toenemen van internationaal transport kwamen er echter andere voedingsmiddelen, nieuwer, exotischer. Zeewier raakte in de vergetelheid.



De ontwikkelingen hadden echter een keerzijde: opwarming van de aarde met gevolgen die voor het voortbestaan van onze planeet niet goed zijn. Men raakt er steeds meer van overtuigd dat duurzaamheid noodzakelijk is. Voeding speelt daarin ook een rol. Het voedseltraject kan beter door meer lokale producten te eten. En één van de adviezen van de overheid is om de focus te verleggen naar het consumeren van plantaardige eiwitten (in plaats van dierlijke) omdat deze het milieu veel minder zwaar belasten. Zeewier is een goed alternatief mits het een duurzame herkomst heeft. Het kan daarnaast ook voor andere doeleinden worden gebruikt; denk aan toepassing in producten voor lichaamsverzorging, of supplementen boordevol gezonde voedingsstoffen. En ook als biobrandstof, waterzuivering, meststof, plastic kan zeewier nuttig zijn.

In Nederland zijn nu tal van activiteiten om de zeewierketen gestalte te geven. Niet alleen wordt gekeken naar de consument, ook aan duurzame productie van zeewier wordt veel aandacht besteed. Het probleem in Nederland is dat we voornamelijk zandkusten hebben en zeewier heeft een harde ondergrond nodig om te groeien (bijvoorbeeld rotsen). Het opzetten van een volwaardige zeewierteeltketen rond de Noordzee speelt zich af in een uitdagend spanningsveld. Technologie, wetenschap, markt, beleid en zelfs cultuur. Productie en consumptie. Samenwerking tussen sectoren is van belang om van deze nieuwe sector een succes te maken.

Veel leveranciers en producenten hebben zich verenigd in het Zeewierplatform om de samenwerking en uitwisseling van kennis te bewerkstelligen. De consument kan informatie over de mogelijkheden van en met zeewier vinden op de website en sociale media van Stichting Zeewierwijzer. Met heel veel informatie over zeewier en natuurlijk ook recepten.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook de generaties ná ons kunnen genieten van Planeet Aarde. Zeewier kan hierbij een rol spelen. En daar staan we op de Dag van het Zeewier wat langer bij stil.

Voor meer informatie: www.zeewierwijzer.nl
Publicatiedatum: