Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit Logistica en/of BIOFACH?

Tholen - Februari is een drukke beursmaand voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de biologische AGF. Van 3 tot en met 5 februari zal in Berlijn de Fruit Logistica 2016 gehouden worden en een week later is het al weer tijd voor de BIOFACH 2016 in Neurenberg. Deze beurs start op woensdag 10 februari en duurt tot zaterdag 13 februari. Green Organics kiest er bewust voor om slechts op één van de twee beurzen als exposant te staan, terwijl Eosta op beide beurzen als standhouder van de partij is. Welke afweging maken de bedrijven hierin?

In het verleden stond Green Organics zowel op de Fruit Logistica in Berlijn als op de BIOFACH in Neurenberg. Sinds een aantal jaar geeft het in Dronten gevestigde bedrijf er echter de voorkeur aan om de Fruit Logistica te bezoeken en alleen aan de BIOFACH als exposant deel te nemen. Een bewuste keuze, zo geeft directeur Jan Groen aan: "We gaan dit jaar voor de derde keer op rij alleen als bezoeker naar de Fuit Logistica. Deze beurzen worden dermate kort na elkaar gehouden dat het echt een aanslag op je lijf en leden is wanneer we op allebei de beurzen zouden gaan staan. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en besloten om vooralsnog niet langer als standhouder aan de Fruit Logistica deel te nemen. We geven de voorkeur aan de BIOFACH omdat dit een volledig biologische beurs is van wereldformaat. We willen de biologische sector blijven steunen, daar liggen immers onze roots."


Het Green Organics-beursteam op BIOFACH 2015: Gerard de Pee, Jan Groen, Hans van der Stok en Robbert Blok.

Michaël Wilde van Eosta vertelt dat het bedrijf uit Waddinxveen er bewust voor kiest om op beide beurzen als exposant aanwezig te zijn. Dit omdat de beurzen volgens hem van oudsher een verschillend publiek trekken. "Voor ons is de afweging heel simpel: we leveren zowel aan de supermarkten als aan de natuurvoedingswinkels. Op de Fruit Logistica kunnen we heel veel van onze belangrijke klanten uit de retail spreken. En voor de natuurvoedingsondernemers is de BIOFACH normaliter de 'place to be'. Toch merken we dat er de laatste jaren steeds meer ondernemers uit de natuurvoedingsbranche een bezoek brengen aan de Fruit Logistica. Ik verwacht dat we ook de komende jaren trouw zullen blijven aan beide beurzen. Ieder jaar komen we met een heel goed gevoel terug uit Berlijn en Neurenberg."


Eosta op de Fruit Logistica.

Internationale klanten

Jan geeft aan dat ze op beide beurzen veelal dezelfde mensen tegen het lijf lopen. "Op de BIOFACH lopen er zowel veel inkopers als veel verkopers rond. De Fruit Logistica kan volgens mij juist op meer bezoekers uit de retail rekenen. Deze groep loopt vaak meer incognito rond op de BIOFACH. Numeriek gezien doen wij op de BIOFACH altijd meer contacten op dan op de Fruit Logistica. Na afloop van de BIOFACH kunnen we de definitieve teeltplannen gaan maken. We hebben dan iedereen weer gesproken en zijn weer mooi helemaal up-to-date." Volgens Michaël is de Fruit Logistica nog een stuk internationaler dan de BIOFACH: "We zien in Berlijn veel van onze klanten uit Scandinavië en uit Engeland en in Neurenberg zien we vooral veel van onze Duitse klanten."

Jan heeft het gevoel dat ze meer uit een bezoek aan de Fruit Logistica kunnen halen dan wanneer ze er als exposant staan. "Wij hebben (nog) geen eigen merk om te presenteren op een beurs en we zijn naast retail en groothandel ook actief in de industrie- en diepvriesgroenten, dus hebben een brede scope. Daarom krijgen we als bezoeker veel meer van de Fruit Logistica mee dan als standhouder. Het is ideaal dat je als bezoeker op de Fruit Logistica kunt gaan en staan waar je wilt. Dit jaar gaan we twee dagen, donderdag en vrijdag. Een bewuste keuze, want iedere keer komen we tot de conclusie dat de exposanten op de laatste dag echt de tijd hebben om met je in gesprek te gaan. Sowieso is de Fruit Logistica een zeer geschikte beurs om marktontwikkelingen in de AGF 'op te snuiven' en er achter te komen hoe de wereldwijde AGF-markt zich ontwikkelt." Op de BIOFACH gaat Jan ook regelmatig naar diverse branche specifieke bijeenkomsten. "Dit vind ik heel belangrijk. Er is dan tijd voor kwalitatief overleg en gesprekken over ontwikkelingen in de handel en in de wetgeving."

Opvallen

De BIOFACH is specifiek gericht op de biologische branche. Dit is een belangrijk argument voor Jan. "De BIOFACH is het walhalla van de biologische sector. Daar loopt iedereen rond die in biologische producten geïnteresseerd is." Het aandeel AGF'ers ligt op de BIOFACH logischerwijs een stuk lager dan op de Fruit Logistica. Dit biedt volgens Jan eigenlijk alleen maar voordelen. "Het is fijn dat de BIOFACH een branche brede beurs is. Ik zie het namelijk zo: Hoe minder AGF'ers er op de beurs staan, hoe meer we opvallen." Michaël is van mening dat Eosta als bio-bedrijf op de Fruit Logistica extra in het oog springt: "Op de Fruit Logistica is het bio-aanbod nog heel klein, daardoor vallen we ook extra op. Dat is natuurlijk mooi meegenomen."

Voor meer informatie: jan@greenorganics.nl en michael.wilde@eosta.com