Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Financiële basis is toegekend

Doorstart van stadslandbouw Van Ruytenburch gaat goed

Door de toekenning van een financiële bijdrage van het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken én de Gemeente Vlaardingen is er een bodem gelegd voor de kosten van de doorstart van Van Ruytenburch. Ook Aannemersbedrijf Blijdorp heeft, net zoals in de tijd dat de stadsakker nog aan de aan de Hoflaan gelegen was, toegezegd weer in natura te willen sponsoren, door wederom kosteloos het land te willen ploegen.


Voorzaaien in de kas.

Het bestuur van Van Ruytenburch is daar heel erg blij mee, want een nieuwe stadsakker aanleggen, een nieuw vrijwilligers onderkomen creëren met een eigen plantenkwekerij en het Kindertuinproject te laten doorgaan, kost veel geld.
Voorzitter Jan Robberegt: "Met deze toekenning kunnen we aan de slag. Een gedeelte van onze begroting is nu gedekt. We zijn op dit moment nog in gesprek met een aantal andere organisaties die onze stichting ook een warm groen hart toedragen. Hopelijk komt daar ook een leuk bedrag uit voort. We staan voor duurzaamheid dus we proberen alles zo efficiënt mogelijk te doen door hergebruik van materialen en de inzet van onze eigen vrijwilligers. Gelukkig hebben we in onze bestaande vrijwilligersgroep een aantal hele handige mensen, die naast hun groene kennis ook nog allerlei kluskennis blijken te hebben. Geweldig, dat enthousiasme en die inzet!"

De vrijwilligers maken nu al vele uren

De klusploeg van Ruytenburch is al enorm hard aan het werk aan de Hofsingel om de buitenruimte voor de Kindertuinen op orde te maken voor het komende tuinseizoen. Binnen in de kas wordt keihard gewerkt om de vrijwilligerskeuken en ontmoetingsruimte op orde te krijgen. En om een gedeelte van de kas in te richten als plantenkwekerij, waar zoveel mogelijk de broodnodige groenten- & bloemenplantjes voor de stadsakker en de kindertuinen opgekweekt gaan worden uit biologisch zaad. En niet zonder resultaat: de eerste zaailingen steken hun groene kopjes reeds boven de grond in de plantenkwekerij. Als de opgekweekte planten naar buiten kunnen, wordt de teelt in de kas voortgezet met onder andere tomaten, paprika's en komkommers. Zodra de weersomstandigheden het toe laten, zal er bij Landgoed Hoogstad begonnen worden met de voorbereidende grondwerkzaamheden om het weiland om te toveren tot weer een mooie stadsakker.



Kennismaken en meedoen met Van Ruytenburch tijdens NL DOET

Een mooie biologische stadsakker in Vlaardingen kan alleen verwezenlijkt worden door de inzet van vrijwilligers. Heb je ook een groen hart? Vind je het leuk om samen met anderen te ervaren hoe het is om biologische groenten en bloemen op te kweken in je eigen stad? Heb je een paar uurtjes per week tijd om je in te zetten en wil je zo een bijdrage leveren aan een duurzaam en leefbaar Vlaardingen? Door vrijwilliger te worden bij van Ruytenburch kan dat.
 
Een eerste kennismaking kan door mee te doen tijdens de landelijke vrijwilligersdagen van NL DOET op 11 en 12 maart. Er zijn 3 klussen door Van Ruytenburch aangemeld waar we mee aan de slag gaan: groentebordjes schilderen, compostbakken maken en houtsnippers uitrijden. Aanmelden kan via deze pagina.

In het voorjaar organiseert Van Ruytenburch een informatiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers.

Vele mogelijkheden om je groene hart te tonen én Van Ruytenburch te steunen

De Van Ruytenburch vrijwilligers ondernemen ook allerlei activiteiten om haar idealen en producten kenbaar te maken. Zo wordt er vanaf 1 februari in de Kas door de MOM ( Maaltijden Op Maandag)-crew weer regelmatig een maaltijd bereid van eigen producten van het land voor vrijwilligers én andere belangstellenden. Op zo'n MOM-avond krijgt u naast een lekkere maaltijd ook informatie over Van Ruytenburch en kunt u zelfgemaakte jams & chutneys en zakjes bloemenzaad van de akker aanschaffen. Tevens kunt u zich dan ook aanmelden als vrijwilliger óf als Steunboer. De opbrengst van deze avonden komt geheel ten goede van de Stichting. Aanmelden voor deelname kan via een mailtje naar: maaltijdenopmaandag@gmail.com.

En natuurlijk zal Van Ruytenburch ook dit jaar weer met een uitbundige kraam vol eigen producten aanwezig zijn op verschillende themamarkten die dit jaar in Vlaardingen georganiseerd gaan worden.

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Kijk op de facebookpagina.
Publicatiedatum: